Hvad er en kassekredit?
Hvad er forskellen på kassekredit, forbrugslån og kreditkort egentlig? Og hvad kan bedst betale sig? Det kommer helt an på, hvilke behov du har.
Publiceret: 27.06.2017
En kassekredit er et lån i en bank, som muliggør det at have et ekstra rådighedsbeløb, selvom kontoen skulle være tom. Det vil sige, at du har lov til at trække flere penge fra din konto, end du egentlig har. Det betyder, at din konto er i minus, men indenfor den aftalte kreditramme.
Siden det er uden sikkerhed, og siden man bruge pengene til det, man vil, er det et slags forbrugslån, som du låner af banken. I modsætning til forbrugslån betaler du kun renter af det brugte beløb på kreditten én gang i kvartalet. Man har løbende mulighed for at hæve kreditten til det maksimum, man har aftalt med banken.
En kassekredit adskiller sig fra et kreditkort ved at renten løber med det samme, du bruger penge af din kredit, mens et kreditkort typisk har op til 45 dages rentefri kredit.
Kassekreditten er ofte dyr i opstartsgebyr, det kan koste helt op til 2.775 kroner blot for at oprette en aftale. Sammenligner man det med kreditkort som ofte er gratis i oprettelsesgebyr, er et relativt dyrt. De dyreste forbrugslån koster til sammenligning 8 % af lånebeløbet i oprettelse.
Læs også: Hvad er forskellen på kassekredit og kreditkort?
Stor forskel på gebyrer
Hele 40 procent af danskerne har en kassekredit, typisk på mellem 5.000 – 10.000 kroner. Der er dog 39 % af danskerne, som slet ikke bruger deres kassekredit, men som betaler gebyrer på op til flere tusinde kroner i oprettelse.
Når danskerne går i banken for at få oprettet en kassekredit er der stor forskel på, hvad vi betaler i gebyr for at få oprettet den.
Hos Nordea er det gratis at oprette en kassekredit, mens det hos Sparekassen Sjælland koster hele 2.775 kroner for selvsamme kassekredit på 30.000 kroner. Og det er kun etableringsgebyret, som man betaler før man overhovedet når at bruge den. Det skriver Jyllands-Posten.
– Det er mega store forskelle, der er på etableringsgebyrerne, og det kan man undre sig over. Men bankerne vil altid tage den pris, som de kan få forbrugeren til at betale, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk til Jyllands-Posten.
Han råder derfor forbrugerne til at undersøge markedet grundigt inden de opretter en kassekredit. Når man som kunde opretter det skal bankerne reservere beløbet kreditten er på til kunden, også selvom kunden ikke bruger af kassekreditten.
Se også: Hvordan vælges det rigtige forbrugslån?
Men der er stor forskel på størrelsen på gebyret, som hver enkelt bank opkræver.
Nordea er den eneste bank som tilbyder gratis oprettelse af kassekredit, efterfulgt af Nykredit som er næstbilligst med et gebyr på 300 kroner. Det viser en undersøgelse blandt 18 banker, som Jyllands-Posten har foretaget i samarbejde med prissammenligningsportalen MyBanker.
Hos Jyske Bank er oprettelsesgebyret på 600 kroner plus 1 % af kassekreditten, dog minimum 1.000 kroner. Hos Danske Bank koster det 2 % af lånebeløbet, dog minimum 400 kroner plus 800 kroner i gebyr.
Skal jeg vælge forbrugslån eller kassekredit
Står du og skal vælge mellem en kassekredit og et forbrugslån? Det kan nogen gange være svært at overskue, hvad man skal vælge. Credi.dk giver dig her en sammenligning af de to forskellige typer finansieringer.
Et forbrugslån er et lån, som bruges til at dække kortsigtede behov. Et forbrugslån giver dig mulighed for at låne hurtige penge, og giver dig derfor muligheden for at købe det, du lige står og mangler.
Men skal man vælge et forbrugslån eller en kassekredit? Allerførst skal du overveje, hvad pengene skal bruges til. Skal du købe nye møbler er et forbrugslån måske en god idé. Du får alle pengene udbetalt på én gang, og betaler beløbet tilbage med en månedlig ydelse.
Har du set denne? Sådan får du bonus og rabatter med dit kreditkort
Hvis pengene skal bruges som en økonomisk buffer, er kassekredit ofte den bedste løsning. Her får du stillet et beløb til rådighed, for eksempel 10.000 kroner, som du kan bruge af, som du vil. Der er typisk ingen dato for, hvornår pengene skal betales tilbage, det kan du gøre når du har økonomi til det, hvilket giver en ekstra fleksibilitet. Kassekreditten er altså mere fleksibel end et forbrugslån.
Med en kassekredit betaler du kun rente af det, du bruger og det er op til dig selv, hvornår du betaler pengene tilbage. Denne kredit kan tilknyttes din lønkonto, så den automatisk bliver mindre hver gang, der går løn ind. På den måde betaler du mindst muligt i rente. Denne type kredit har en løbetid på op til fem år ad gangen.
Forbrugslån billigere end kassekredit
Hovedregelen er at det er billigere at optage et forbrugslån end at låne pengene gennem en kassekredit. Derudover nedbetales et forbrugslån kontinuerligt, mens en kassekredit kan vokse sig større og større uden at der nogensinde bliver afdraget på den. Man betaler renter af sin restgæld både på begge typer lån, og derfor vil man få konstant færre renteudgifter for et almindeligt lån, mens man med kassekreditten vil få flere og flere renteudgifter i takt med at kassekreditten overtrækkes mere.
Har du læst denne? Hvad er ÅOP (Årlig Omkostning i Procent)
Derfor anbefaler vi i Credi.dk, at man vælger et almindeligt lån, hvis man vil have flere penge mellem hænderne.
Sidste artikler
Forskellen på kassekredit og kreditkort
Forskellen på kassekredit og kreditkort er, at man på kreditkortet som oftest har op til 45 dages rentefri kredit. Med en kassekredit betaler du renter af det brugte beløb med det samme, du begynder at bruge af kreditten.
Et kreditkort er velegnet til lån på kortere tid, fordi der i de allerfleste tilfælde er 45 dages rentefri kredit. Når den rentefri periode er ovre, skal du som minimum betale et mindstebeløb af den kredit, du har brugt. Det du ikke betaler indenfor de 45 dage, vil der komme renter på, og lånet er ikke længere gratis. Derfor anbefales det, at du tilbagebetaler hele det udestående beløb, og ikke blot mindstebeløbet ved forfald.
Læs også: Skal jeg vælge kreditkort eller forbrugslån?
En kassekredit er ligeledes velegnet til lån på kortere tid, fordi det er billigere, jo hurtigt du får betalt af på kassekreditten. En kassekredit er dog typisk dyrere i oprettelsesgebyr end et kreditkort. Ulempen ved en kassekredit er, at man ikke afdrager på den og derfor kan have den stående og betale renter af den i årevis. Der bliver tilskrevet renter hvert kvartal og renten er som udgangspunktet høj.