Hvad er ÅOP (Årlig Omkostning i Procent)
Årlige omkostninger i procent hjælper dig med at få et realistisk billede af dine låneudgifter ved lånetyper såsom forbrugslån, kviklån, kreditkort og SMS-lån. I denne artikel forklarer vi dig, hvad ÅOP står for.
Når man skal låne penge, er der flere forhold, man bør se på, før man vælger forbrugslån, kviklån, SMS-lån eller kreditkort. Én af de ting, som mange lægger vægt på, er lånets rente. Renten fortæller, hvilke udgifter der pålægges, når man vælger at låne et givent pengebeløb over tid. Der er imidlertid også andre former for låneudgifter. Der er bl.a. en række gebyrer, heriblandt et stiftelsesgebyr. Denne type udgifter kan være urimeligt høje, selvom renten er lav. Der kan dog også være de tilfælde, hvor renten er høj, og hvor gebyrerne er lave. For at gøre tingene lidt enklere for dig som låntager har man indført begrebet ÅOP (årlige omkostninger i procent). Denne procentsats er med til at give dig et billede af, hvor dyrt det bliver at låne det ønskede beløb.
Har du læst denne? ÅOP og SMS-lån – hvilken betydning har det?
Sådan beregnes ÅOP
ÅOP beregnes ved at samle alle de udgifter, der pålægges dit lån inden for løbetiden. Det tæller bl.a. stiftelsesgebyr, renter, afdrag, årsgebyrer og andet. ÅOP præsenteres i en procentsats, og denne beskriver, hvor mange procent af lånebeløbet der bliver pålagt i udgifter. Et lån med en rente på 13% kan f.eks. have et stiftelsesgebyr på 900 kr. og en fast ydelse, som giver en ÅOP på 15%. Det giver et mere retvisende billede af de reelle udgifter, end tilfældet er med den almindelige rentesats.
Sidste artikler
Løbetid og ÅOP
Løbetiden spiller også en vigtig rolle i præsentationen af ÅOP. Har man f.eks. et højt stiftelsesgebyr og en kort løbetid på lånet, vil stiftelsesgebyret gøre et enormt udslag på ÅOP. Har man derimod en lang løbetid, som er medtaget i beregningen af ÅOP, vil du se, at procentsatsen bliver langt lavere, og stiftelsesgebyret vil dermed ikke være lige så vigtigt for den totale udgift på lånet.
Har du læst denne? Forbrugslån, kviklån, SMS-lån – hvad er forskellen?
Sådan finder du ÅOP hos de forskellige banker
I henhold til prismærkningsloven skal ÅOP – årlige omkostninger i procent – præsenteres i reklamer for låneprodukter samt ved køb på afbetaling. Det skal derfor være nemt at finde denne procentsats, hvor end lånet bliver udbudt. På Credi.dk finder du de årlige omkostninger i procent ved at klikke på de enkelte låneprodukter, som bliver præsenteret. ÅOP er præsenteret inden for et afgrænset format, og du kan se et eksempel herunder:
Eksempel: Ved lån på 65.000 kr. over 5 år (60 måneder). Månedlig ydelse fra 1.242 til 1.712 kr. Fast individuel debitorrente fra 4,99% til 20,99%. ÅOP før skat fra 6,30% til 22,46%. Samlede kreditomkostninger fra 10.474 til 38.688 kr. Den samlede tilbagebetaling fra 75.474 til 103.688 kr.
Hvordan vælges det rigtige forbrugslån?
Vælg et lån med en lav ÅOP
Skal man lave en kort opsummering, gælder det altså om at finde et låneprodukt med den lavest mulige ÅOP. Med vores sammenligningstjeneste på Credi.dk har du mulighed for at sammenligne en række populære kviklån, forbrugslån og SMS-lån, som matcher dit individuelle lånebehov, alt efter alder og lånebeløb. Ved at klikke dig ind på det enkelte lån bliver det muligt at finde ÅOP.
Har du spørsmål om ÅOP, er du altid velkommen til at kontakte os på [email protected].