Flere unge har økonomiske problemer
Over 11 % af de 18-30-årige har problemer med at betale deres regninger. Det viser en ny undersøgelse af unges gæld og økonomi foretaget af Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden. Det kan blandt andet betyde, at de unge dropper lægeordineret medicin og tandlægebesøg.
Publiceret: 06.07.2018
Det er ét af de fakta som er blevet kortlagt i undersøgelsen af unges økonomiske udfordringer og gæld, som er resultatet af et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden. Derudover handler undersøgelsen om de konsekvenser, økonomiske problemer kan få for de unge.
– Vores undersøgelse viser, at to ud af tre unge med betalingsproblemer undlader at gå til tandlægen, og at en fjerdedel af de unge med betalingsproblemer undlader at købe lægeordineret medicin. Det viser desværre med al tydelighed, at vi står med et alvorligt samfundsproblem, udtaler formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip i en pressemeddelelse.
Ifølge undersøgelsen undlod 64 % af de unge med betalingsproblemer at gå til tandlægen indenfor det seneste år, fordi de ikke havde råd. Hos unge uden betalingsproblemet undlod blot 23 % at gå til tandlægen. 26 % af unge med betalingsproblemer undlod at købe lægeordineret medicin, fordi de ikke havde råd. Blandt de unge uden betalingsproblemer var tallet kun 4 %.
Ifølge Anja Philip kan de unges betalingsproblemer få konsekvenser langt ind i fremtiden.
– Generelt ved vi, at når først man som ung er kommet i økonomisk uføre, kan det være virkelig svært at få rettet skuden op som voksen og få råd til fx bolig og andre af de ting, vi betragter som en del af voksenlivet. Det kan derfor påvirke unges liv negativt i mange år ud i fremtiden, siger hun.
Økonomiske problemer giver problemer i livet
– Vi lever i en tid, hvor man meget nemt kan få adgang til lån og forbrug her og nu. Samtidig kan vi se, at mange unge lader sig friste til forbrug – selvom de egentlig ikke har råd – for at være en del af fællesskabet med andre unge. Det er en rigtig uheldig kombination, for rod i økonomien fører ofte til rod i tilværelsen. De unges økonomi er altså ikke det eneste som skranter. Det påvirker også de unges helbred, tryghed og livskvalitet, når der er minus på kontoen. Det må vi som samfund tage alvorligt og hjælpe med at tage hånd om, siger Gurli Martinussen.
Ifølge undersøgelsen opstår betalingsproblemer og uhåndterlig gæld på tværs af for eksempel uddannelses-, beskæftigelses, og indkomstniveau. Dog har unge med kort eller ingen uddannelse øget risiko for at havne i økonomiske problemer. Det samme gælder for enlige forsørgere, som er en særligt udsat gruppe, på samme måde som arbejdsløse unge også har sværere ved at balancere økonomien end unge som er under uddannelse eller i arbejde.
Læs også: Forsikringsselskaber: Nej tak til kunder som er dårlige betalere
Socialt pres giver dårlig økonomi
Har man ikke en dyr smartphone kan man opleve at være koblet af den daglige kommunikation, som ofte foregår via sociale medier som Snapchat, Instagram og Facebook. Men også fysisk samvær, som fx når man går i byen, er forbundet med udgifter og særlig når man er ung og usikker, kan man være bange for at gå glip af ting og dermed blive ekskluderet, skriver de blandt andet i undersøgelsen.
Undersøgelsen viser, at jo yngre man er, jo sværere har man ved at sige nej til sociale arrangementer, også selvom man ikke har råd.
Anbefalinger fra rapporten
- Regulering af markedet for forbrugskredit, særligt kortsigtet kredit
Rapporten anbefaler blandt andet, at alle virksomheder, der tilbyder lån, laver en individuel kreditvurdering af lånemodtageren. Der anbefales også et loft over prisen på de samlede omkostninger for lån (ÅOP-loft)
- Tidlig opdagelse af og støtte til unge med økonomiske problemer
Når unge får problemer med at betale regninger, er det vigtigt at personens netværk eller professionelle med kontakt til de unge støtter dem i at få styr på deres økonomi
- Udvikling af nye strategier i økonomisk opdragelse
De unge lever i en hverdag fuld af fristelser og mange valg, derfor anbefales det at arbejdet med økonomisk opdragelse tager udgangspunkt i dette og har fokus på, hvordan unge kan navigere i denne hverdag. Derudover skal det være nemmere for unge at tale om økonomi, og derfor skal tabuet om privatøkonomi nedbrydes.
- Udvidelse af indsatsen for unge med tunge gældsproblemer
Unge skal have adgang og kendskab til gratis, uvildig rådgivning indenfor gæld og økonomi. Rapporten anbefaler, at der skabes en langvarig og stabil finansiering af gældsrådgivningsindsatsen.