Ny rapport: Færre danskere registreret i RKI
Ifølge nye tal fra Experians RKI-register er færre danskere blevet registreret som dårlige betalere i 2017. Det er fjerde år i træk, at tallene er faldende. Det gælder dog ikke for alle. Der er stadig flere ældre, som bliver registreret i gældsregistret.
Publiceret: 23.04.2018
- 212 161 personer er registreret i RKI. Det er et fald fra 219 645 danskere sidste år
- Det seneste år er den samlede gæld for samtlige RKI-registreringer i Danmark nedbragt med mere end 1 milliard kroner
- Siden 2015 er der kommet knap 2 500 flere ældre over 60 år i RKI-registeret. Det er dermed den eneste aldersgruppe, hvor der er sket en stigning
- 4,6 % af den danske befolkning er registreret i RKI
- 6,8 % af de 31-40-årige er registreret i RKI
Kilde: Experian
RKI (Ribers Kredit Information) er et gældsregister drevet af analyseselskabet Experian, som bruges af en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber til at registrere privatpersoner og erhvervsdrivende, som ikke betaler deres regninger.
Ved udgangen af 2017 var 212 161 danskere registreret i RKI. Det svarer til 4,6 % af befolkningen. At være registreret i RKI vil sige, at det stort set er umuligt for dig at få lån i banken eller købe varer på afbetaling, samtidig som det kan være svært for dig at få en forsikring. Man er registreret i RKI indtil man har betalt sin gæld. Efter 5 år bliver man automatisk slettet i RKI.
Sidste år var 219 645 danskere registreret i RKI. Det svarer til et fald på godt 7000 personer eller 3,48 %.
– Vi ser et fald i antallet af personer i RKI, og det er et udtryk for, at danskerne er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi. Men det handler i høj grad også om, at virksomhederne er blevet gode til at kreditvurdere deres kunder. På den måde undgår virksomhederne dårlige betalere, og kunderne undgår gældsfælder, siger Mette Frølund, kundeansvarlig for RKI hos Experian i en pressemeddelelse.
Læs også: Hvad er RKI?
Stadig flere ældre registreres i RKI
– Selvom den generelle udvikling er, at færre og færre bliver registreret i RKI, ser vi den omvendte tendens, når vi kigger på de lidt ældre borgere over 60 år. For hvert år der går, er der flere personer over 60 år, der er registreret i RKI, og det er en tendens vi har set de seneste fire år, siger Mette Frølund.
Dog er den aldersgruppe med den største andel af registrerede i RKI, er de 31-40-årige. Her er 6,8 procent af aldersgruppen registreret i RKI.
Læs også: Sådan samler du din gæld – få et billigere lån med et samlelån
Experian: Systemet fungerer
– Det er rigtig godt at se, at vi får færre dårlige betalere i Danmark, og at det er en udvikling vi nu har set over flere år. RKI er et register, som rigtig mange danskere kender, og en RKI-registrering får mange til at reagere og betale deres gæld. På den måde oplever vi, at systemet virker rigtig godt, siger Mette Frølund.
Læs også: Lån trods RKI – er det muligt?
Privatøkonom: Danskernes økonomi er blevet bedre
– Dansk økonomi er inde i et opsving. Det er noget, der kommer privatøkonomien til gode. Vi ser stigende lønninger, stigende beskæftigelse og stigende boligpriser. Det giver luft i økonomien, siger Louise Aggerstrøm Hansen til Information.
Hun advarer dog mod at lade sig begejstre alt for meget over tallene. Hun påpeger, at man ikke kan tolke for meget på tallene, fordi man kun kan være registreret i RKI i maksimum fem år.
– Så faldet kan altså både betyde, at færre kommer ind, men det kan også betyde, at mange er faldet ud på grund af tidsbegrænsningen, siger økonomen.
Læs også: Kan jeg få forbrugslån på kontanthjælp?
Sådan ender du i RKI
Dog skal du være opmærksom på, at der er klare regler for hvor mange rykkerbreve, du skal have modtaget før du kan registreres i RKI. Rykkerne skal være skriftlige, og du skal modtage minimum tre af disse, før du kan risikere at registreres som dårlig betaler. De to første rykkere skal sendes med 10 dages mellemrum og må ikke varsle om RKI. Det tredje og sidste brev skal varsle om RKI før de har ret til at indberette dig.
Skylder du penge til det offentlige skal beløbet være på mindst 7.500 kroner før du kan indberettes som dårlig betaler.
Unge under 18 registreres ikke i RKI.
Virksomheder må udelukkende slå dig op i registret, hvis du indgår i en handelsaftale med dem. Som udgangspunkt må de heller ikke slå dig op i forbindelse med en ansættelse, med mindre der er tale om en særlig betroet stilling.