Sådan skifter du bank og derfor bør du gøre det
Der kan være mange penge at spare ved at skifte bank. Men hvordan gør man? Og hvor lang tid tager det? Credi.dk har lavet en oversigt over de vigtigste overvejelser, man skal gøre sig, hvis man vil skifte bank og hvordan man gør og hvor lang tid det tager.
Publiceret: 14.08.2017
Mange danskere beholder den samme bank hele livet, men der kan faktisk være mange penge at spare ved at foretage et bankskifte. Det kan virke bøvlet og uoverskueligt at skulle undersøge markedet for de bedste og billigste alternativer, men at skifte bank behøver slet ikke at være så omstændigt. Det gælder blot om at sondere markedet og have styr på sine papirer og budgetter.
Forbrugerrådet Tænk foretog i oktober 2016 en test af forskellige banker for at finde den billigste. Testen viste at der var tusindvis af kroner at spare ved at skifte bank. Testresultatet viste blandt andet at den billigste af de 26 testede banker, sparekasser og andelskasser kostede op til 25.000 kroner mindre om året end testens dyreste.
– De store forskelle betyder, at forbrugeren kan spare og tjene mange penge ved at undersøge markedet og genforhandle prisen med forbrugerens nuværende bank eller skifte til en bank med bedre priser, siger projektleder Lars Baadsgaard, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk og ansvarlig for teste i en pressemeddelelse.
Tre tegn på at du skal skifte bank
Der kan være en række tegn på, at det er på tide at skifte bank. Udover at du måske har dårlig kemi med din bankrådgiver. Det kan for eksempel være, hvis du betaler et årligt gebyr på værdipapirdepoter eller private banking-aftaler. Et andet tegn på, at det kan være på tide at skifte til en anden bank er, hvis du betaler for at have penge stående på kontoen eller ikke har nogen indlånsrente. Hvis dit boliglån har en rente på mere end 5 % bør du også se dig om efter et andet bankalternativ.
Nu har vi altså fået slået fast, at du kan spare tusindvis af kroner at spare ved at skifte bank. Men hvordan finder man ud af, om en anden bank har bedre vilkår end ens nuværende bank?
1. Sammenlign priserne og find den billigste
Én af de måske mest indlysende ting, du skal gøre er at undersøge renten i de forskellige banker. Forbrugerrådets test konkluderede kan der være tusindvis af kroner at spare på et bankskifte. I dag klarer man de fleste af sine banksager selv via netbank, så derfor er der ingen grund til at kvie sig over at skifte bank, fordi man vil være loyal overfor sin bankrådgiver.
Hvis du har et boliglån giver det næsten sig selv, at du skal vælge den bank, som giver dig den bedste rente. Du bør opdatere dig jævnligt på markedet og holde øje med, hvor renten er lavest. Hvis du får et bedre rentetilbud fra en anden bank kan du bruge det som argument, når du prøver at forhandle renten ned med din nuværende bank. Hvis det ikke lykkedes at forhandle renten ned, bør du skifte bank. Boliglån er typisk meget store, og derfor kan selv en lille renteforskel udgøre store beløb. Dog skal du være opmærksom på, at de fleste banker kræver at du har en lønkonto hos dem for at kunne få boliglån, fordi de gerne vil have at du bruger den pågældende bank som din dagligbank.
2. Afklar dine behov
Når du skifter bank skal du afgøre med dig selv, hvilke kvaliteter som er vigtige for dig i en bank. Foretrækker du at have en bank tæt på der hvor du bor og arbejder, så du kan komme ned i banken og tale med din bankrådgiver, eller foretrækker du at have en bank i en anden landsdel, hvor du kan tale med bankrådgiveren over telefonen. Eller vil du helst klare det meste selv via netbank. Du skal være opmærksom på, at du højst sandsynligt kommer til at betale mindre, hvis du har en bank, som ikke har 24 timers service og personlig betjening.
3. Forberedelse er nøglen
Et bankskifte er relativt ukompliceret, men det kræver at du er velforberedt. Din nye bank vil højst sandsynligt kræve, at du har orden i dine papirer og har lagt et budget for hver måned. Din nye bankrådgiver skal bruge en række papirer fra dig, såsom lønsedler, årsopgørelser, oversigt over dine realkreditlån samt en kontooversig fra din nuværende bank. På den måde er du forberedt på dit første møde med din nye bank. Dette er særligt vigtigt, hvis du ønsker at flytte nogle lån, fordi det vil kræve at du bliver kreditvurderet.
Hvad skal du se efter hos din nye bank?
Hvad folk ser efter hos en bank varierer selvfølgelig fra person til person. Du skal spørge dig selv, hvad formålet med bankskiftet er Lavere omkostninger eller bedre vilkår? Eller måske en kombination af begge?
Det er naturligt at kigge på de forskellige bankers renter og gebyrer og sammenligne priserne.
Den dagligbank, hvor du har Visakort, regningskonto og gerne lønkonto skal helst være helt gebyrfri. Nogen banker som for eksempel Danske Bank kræver et gebyr på 30 kroner i kvartalet for en konto, 100 kroner for netbank og 150 kroner for et dankort. Jyske Bank opkræver 400 kroner i oprettelse, og derefter 50 kroner hvert kvartal, dog er netbank gratis.
Priserne kan man finde hos alle banker online. Det er samtidig en god idé at sammenligne priserne på de lån, som bankerne tilbyder. For at gøre det mere gennemskueligt kan man kigge på de årlige omkostninger i procent (ÅOP), da det er en god indikator for, hvor meget et lån koster, når man har inkluderet alle udgifterne.
Læs også: Hvad er ÅOP (Årlig Omkostning i Procent)?
Ifølge Berlingske Business findes der ni banker i Danmark, som tilbyder lønkonto, netbank og VISA/Dankort helt uden gebyrer eller abonnementer. Disse banker er:
Arbejdernes Landsbank, BRF Bank, Københavns Andelskasse, Nordea, Nykredit Bank, Pensam Bank, Sparekassen Himmerland, Sønderhå-Hørsted Sparekassen og Vestfyns Bank.
Udover at kigge på gebyrerne skal du dog også kigge på renten, og regne ud hos hvilken bank, du får de bedste rentevilkår i tillæg til at se på gebyrerne.
Bankskifte trods RKI
Det kan godt lade sig gøre, at skifte bank, selvom du er registreret i RKI. I det tilfælde vil du kunne få en almindelig lønkonto og et hævekort i din nye bank. Credi.dk har foretaget en rundspørge til fire af de største banker i Danmark, Sydbank, Jyske Bank, Nykredit Bank og Danske Bank om det er muligt at få overflyttet sine lån, hvis man er registreret i RKI.
Læs også: Hvad er RKI?
Hos Nordea var svaret, at det er en vurderingssag som afhænger af din dagligøkonomi. Hos Jyske Bank og Danske Bank er det helt udelukket at få flyttet sine lån over i de pågældende banker, hvis man er registreret i RKI. Hos Nykredit Bank er grundreglen, at de ikke flytter RKI-registrerede kunder over i deres bank. Der findes dog undtagelser, hvis der er tale om en meget lille sag, eksempelvid en ubetalt parkeringsbøde eller lignende.
Det er dog som sagt muligt at få en lønkonto og et hævekort i langt de fleste banker, selvom man er registreret i RKI. Dog kan det være svært at få indvilget lån.
Læs også: Lån trods RKI – er det muligt?
Hvad er prisen på at skifte bank?
I udgangspunktet koster det ikke noget at skifte bank, men du skal dog være opmærksom på at der kan være undtagelser. Hvis du har haft en indlånskonto i mere end ét år er det gratis at lukke kontoen med dertilhørende betalingsoverførsler. Har du derimod været indehaver af kontoen i mindre end 12 måneder, skal du forvente at punge ud. Din nuværende bank kan også tage betaling for at afvikle dine lån samt opgøre og overflytte din pensionsopsparing eller overflytte dine værdipapirer.
I flere tilfælde kan din nye bank også tage betaling for at oprette kassekredit, lån og pensionsopsparing. Hvis der er noget, du er i tvivl om, så tøv ikke med at spørge både din nye og din gamle bank om deres priser, inden du bestemmer dig for at skifte bank endegyldigt. Mange banker vil dog finde nye kunder så attraktive, at de ikke vil opkræve ekstra omkostninger ved et eventuelt bankskifte.
Læs også: Hvad er en kassekredit?
At skifte bank er lettere end man tror
At skifte sin bank ud med en anden bank som giver et bedre rentetilbud er meget lettere, end man måske skulle tro. Det eneste du skal gøre er, at give besked til den bank du har udset dig, at du ønsker at være kunde hos dem. Herefter vil de hjælpe dig med flytteprocessen og ordne en del af de praktiske ting. Det vil sige, at din nye bank kan være behjælpelig med at flytte dine faste udgifter direkte over på dine nye konti. Flytningen tager maksimum 7 dage, og herefter er de helt klar til at blive brugt på præcis samme måde som du plejer. Din nye bank kan også være behjælpelig med at give besked til din arbejdsgiver eller myndigheder om dine nye konti. Du skal bestemme dig for, hvilken af dine konti som skal forbindes til din NemKonto. Betalinger via Betalingsservice og andre overførsler kan din nye bank også flytte, så dine regninger bliver betalt fra din konto i din nye bank.