Hvad skiller et kreditkort fra et debetkort?
Der findes forskellige typer betalingskort, men ikke alle kender forskellen på disse. Hvad er forskellen på et debetkort og et kreditkort, og hvilket kort er bedst?
Hos Credi.dk har vi fået mange kommentarer om kreditkort fra vores læsere. Mange af disse spørgsmål vidner om, at kreditkort er et betalingsmiddel som ikke alle kender til her i Danmark. Så hvad er forskellen egentlig på dette og et normalt debetkort?
Hvad er forskellen på debet- og kreditkort?
Et debetkort er det vi kalder et betalingskort som for eksempel Visa/Dankort. Sådan et kort er direkte knyttet til din grundkonto i din bank. Benytter du dig af dette kort, trækkes pengene direkte fra din konto, typisk fra dag til dag.
Et kreditkort baserer sig derimod på, at du låner kredit fra din kortudsteder. Her skal du forholde dig til en kreditramme på en vis sum, og pengene trækkes senere. Du låner pengene rentefrit i en periode på op til 45 dage. Mange kalder et kreditkort for et MasterCard og omvendt, men det er ikke helt korrekt. Det kan du læse mere om nedenfor.
Læs også: Skal jeg vælge kreditkort eller forbrugslån?
Fordele med kreditkort
– Fordelene ved kreditkort er først og fremmest kredittiden for kortholder, hvor du først bliver trukket for beløbet senere. Samtidig har du på kreditkort, afhængig af type, et relativt højt max for hvor meget du kan købe for af gangen, sammenlignet med visse debetkort – også uafhængig af hvad du har af saldo på din konto. Derudover kan der være visse fordele, der knytter sig til et kreditkort, så som særlige rabatter, rejse og bagageforsikringer, lounge adgange og andre ting, som følger med, sier Søren Winge, pressechef i Nets til Credi.dk.
Nets er en IT-koncern som er blandt Nordeuropas største udbydere af betalingskort og elektroniske betalingsløsninger.
Kort opsummeret burger du penge, du har tilgængelig, når du bruger et debetkort. Med et kreditkort bruger du penge, du låner og skal betale tilbage. Hvis du med et kreditkort ikke betaler hele det udestående beløb ved forfald, vil der løbe renter på det beløb, du har brugt.
Har du læst denne? Forbrugslån, kviklån, SMS-lån – hvad er forskellen?
Sidste artikler
Hvad er et Visa/Dankort egentlig?
Traditionelt er Dankort et debetkort, du får udstedt af din bank, for eksempel Danske Bank eller Nordea. I 1988 blev Visa en naturlig del af Dankortet. Kortet som i dag kaldes for Visa/Dankort, kan bruges de allerfleste steder både i Danmark og i udlandet.
Man kan sige, at dit Visa/Dankort er et todelt kort. På den ene side er det tilrettelagt betalingsnetværket Visa, og på den anden side er det tilrettelagt betalingsnetværket Dankort. Når du bruger dit kort i Danmark er det primært Dankort-delen som bruges. For at du skal kunne bruge dit kort i udlandet og på netbutikker som ikke støtter Dankort, vil kortet benytte sig af Visa-netværket, der hvor det er tilgængeligt.
Er Visa/Dankort et kreditkort i udlandet?
Én af kommentarerne på vores side er, at et Visa/Dankort «[… ] er jo faktisk også et Kreditkort når du er uden for Danmarks grænser!». Men er den påstand korrekt? Ikke ifølge Søren Winge.
– Visa/Dankort er et debetkort hvad enten du bruger det i Danmark eller i udlandet. Pengene trækkes med det samme fra kortholders konto. Der kan dog være nogle dages forsinkelse inden betalingen finder vejen frem til kortholders konto.
Kort med Visa = debetkort, kort med MasterCard = kreditkort?
Mange danskere tror, at alle kort med Visa er debetkort, mens alle kort med MasterCard er kreditkort. Men passer det?
– Nej, der findes også MasterCard, der er debetkort, og også enkelte udstedere, der udsteder Visa som kreditkort. For kortholderen vil der ikke være nogen praktisk forskel. Det er banken der beslutter, hvilken serviceleverandør, der skal håndtere disse betalinger, fortæller Winge.
Visa og MasterCard er kun navnene på to af de største betalingsnetværk i verden, og det er op til hver enkelt bank at vælge, hvilket betalingsnetværk, de ønsker at forbinde til sine kort.
– For kortholderen vil der ikke være nogen praktisk forskel. Det er banken der beslutter, hvilken serviceleverandør, der skal håndtere disse betalinger, og det vil i Danmark typisk være Nets, sier Winge videre.
Har du gæld? Sådan samler du din gæld – få et billigere lån med et samlelån
Betal ved forfald for at undgå renter
Når du får indvilget en kreditkortansøgning får du tildelt en kreditgrænse indenfor den aktuelle udsteders kreditramme- Kreditrammen kan være på 100.000 kroner, men din kreditgrænse kan være begrænset til 40.000 kroner. Så har du mulighed for at låne op til 40.000 kroner rentefrit i en periode, typisk 45 dage.
Vi hos Credi.dk råder alle som bruger kreditkort til at betale hele sit udestående beløb, når du får din regning, ikke bare minimumsbeløbet. Sådan undgår du at betale renter på det, du har brugt og du kan nyde godt af de mange fordele et kreditkort medfører.
1 kommentar