Kontaktløs betaling er mere sikkert
Er du træt af at stå i kø, fordi folk bruger tid på at indsætte betalingskortet i terminalen og taste PIN-koden? Kontaktløs betaling har gjort det hurtigere og nemmere at gennemføre korttransaktioner, og alt tyder på at det er en succesfuld teknologi, som er kommet for at blive.
Publiceret: 12.08.2017 | Sist opdateret: 02.05.2018
I starten af august 2015 blev det nye kontaktløse Visa/Dankort introduceret på markedet. Kontaktløs betaling kan gennemføres for beløb under 200 kroner ved at holde kortet ind mod betalingsterminalen indtil man hører et bip, som indikerer at transaktionen er gennemført. Du behøver hverken stikke kortet ind i terminalen eller indtaste din PIN-kode. Du behøver ikke engang at tage kortet ud af pungen, du kan blot lægge pungen med kortet i op på displayet på terminalen.
– Det sidste halvandet år har mange danskere taget det kontaktløse kort til sig. Lidt over hver fjerde betaling med Dankort sker i dag kontaktløst, og taget i betragtning af, at det kun er cirka hver tredje dansker, som har et kontaktløst kort, er det rigtig flot. Danskerne har taget det til sig. I fremtiden vil det også blive almindeligt at betale kontaktløst med mobilen. Man vil opleve, at det bliver mere bekvemt og praktisk, siger pressechef i Nets, Søren Winge til Credi.dk.
Ifølge VISA selv er det den nemmeste måde at betale på. Hurtigt, nemt og sikkert. En enkelt bevægelse med kortet og så er kaffen eller avisen betalt.
Ifølge Søren Winge er det en udpræget misforståelse at man kun kan bruge det kontaktløse dankort på transaktioner under 200 kroner. Du kan nemlig også bruge kortet på større beløb, det kræver blot at du indtaster PIN-koden. Men der er altså stadig sekunder at spare på at slippe for at indsætte kortet i terminalen, lyder det fra Nets.
Hun understreger derudover at der er egenbetaling på behandling i udlandet, herunder også eventuel hjemtransport.
Kontaktløs betaling i tre enkle trin:
- Hold kortet over displayet på terminalen
- Vent på biplyden
- Betalingen er gennemført!
Kortet skal holdes indenfor en radius af tre centimeter fra terminalen. Det er en foranstaltning som er lavet for at undgå at der bliver trukket penge fra kortet, hvis du går forbi en betalingsterminal. For at være sikre på, at funktionen ikke bliver misbrugt bliver der udført stikprøvekontroller, hvorfor du af og til vil blive bedt om at indtaste din PIN-kode. Ifølge Jyske Bank kan kortet kun registrere en betaling én gang, så du kommer ikke at betale for en vare flere gange, selvom du vifter med kortet ved terminalen.
Kontaktløs aftale frem til 2019
Dansk Supermarked annoncerede allerede i sensommeren 2015 da den kontaktløse betaling blev lanceret, at det var muligt at betale med kontaktløst kort i alle deres kæder, Netto, Bilka, Føtex og Salling.
En øget sikkerhed
– Vi ser ikke, at kriminelle går efter de kontaktløse kort. Det er ikke interessant for dem med lavværditransaktioner, og de kan blive optaget på video i butikken. Vi har kontrolfunktioner som gør, at du vil blive bedt om at indtaste PIN-kode efter en række lavværditransaktioner i træk, det vil den kriminelle ikke kunne vide, og så har vedkommende et problem, siger Søren Winge.
Der er en beløbsgrænse på 200 kroner per betaling, så svindlerne vil højst sandsynligt ikke kunne nå at trække større beløb fra kortet før du opdager det og får kortet spærret. Hvis din PIN-kode derimod bliver afluret, kan de kriminelle nemt hæve 10-12 000 kroner på din konto, inden misbruget bliver opdaget. Så misbrug af kontaktløse kort er i en helt anden skala, understreger Søren Winge.
Kontaktløs betaling mindsker risiko for smitte
Amerikanske analyser har vist at selv helt friske pengesedler kan rumme spor af kokain, fordi de bliver rullet sammen og bruges til at sniffe pulveret med. Danmarks nye serie af pengesedler er dog trykt på smudsafvisende bomuldspapir, som eftersigende skulle være mindre smittebærende.
Hurtigere ekspedition med kontaktløs betaling
På grund af beløbsgrænsen på 200 kroner egner kontaktløs betaling sig bedst som betalingsform på caféer, apoteket, i supermarkedet, til at betale for parkering og andre steder, som ikke kræver større beløbssummer.
Kontaktløs betaling mindsker risiko for misbrug
– Historisk har vi set, at misbrug primært sker ved de fysiske afluringer af PIN-koden. Det kan være på en station hvor du skal betale for din togbillet eller en bar, hvor du skal betale for en øl, hvor de aflurer koden og stjæler dit kort. Det slipper man for med det kontaktløse kort, når man handler for under 200 kroner. Man slipper også for at blive udsat for skimming, siger Winge.
Skimming er, når svindlere installerer overvågningsudstyr i terminalen eller automaten, som aflæser dine kortoplysninger og PIN-kode og derefter tømmer din konto. Når du ikke har fysisk kontakt med terminalen, mindsker det risikoen for misbrug.
Der helt klare plusser ved at betale kontaktløst, fastslår Søren Winge.
Hvor ofte bliver man bedt om PIN-kode?
Selvom to ud af tre køb er under 200 kroner, er det ikke så tit, at vi må bede om PIN-koden af sikkerhedsmæssige årsager ved lavværdikøb. Det skyldes, at der ofte kommer et højværdibeløb ind i mellem, som kræver PIN-kode, og dermed bliver ’saldoen’ nulstillet. Det er noget, vi prøver at balancere, så du ikke møder PIN-kode kontrollen så tit, samtidig som vi prøver at begrænse misbrug, siger han.
Hvornår bliver beløbsgrænserne hævet?
Vi vil ikke udelukke, at beløbsgrænserne bliver hævet. Hvis vi ser, at der som nu er meget få udfordringer med misbrug af lavværditransaktioner, kan vi øge beløbsgrænsen. Men det er relativt nyt, og vi vil gerne gøre os nogle erfaringer, inden vi ændrer rammerne. Nets vil vurdere det løbende i samarbejde med bankerne og detailhandlen.