Forbrugerrådet Tænk: Apple Pay bryder loven
FOTO: MYBLOODTYPEISCOFFEE
Apple Pay har nu fået Forbrugerrådet Tænk på nakken. Forbrugerrådet mener nemlig at Apple bryder EU-lovgivningen ved ikke at tilbyde kunderne at betale med Dankortdelen af kortet, men udelukkende med Visadelen på Visa-Dankortet. Det kan resultere i større udgifter for forbrugerne, lyder kritikken.
Publiceret: 26.03.2018
De er stærkt kritiske til Apple Pays forretningsmodel og mener, at de er konkurrenceforvridende fordi de mener, at appen er i strid med lovgivningen i Danmark og i EU.
Læs også: Slut med kreditkortgebyrer i EU
Fratager forbrugeren valget
– Kunderne bliver tvunget over på Visadelen af Visa-Dankortet. Det giver dyrere betaling og bliver dyrere for vores butikker, og det er noget, som kan ende med at gå ud over den pris, vi skal betale for varerne, forklarer formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Philip til DR.
Hos Forbrugerrådet Tænk mener man, at det er konkurrenceforvridende at fratage forbrugeren valget mellem Visa- og Dankortdelen.
Læs også: Sådan undgår du kortsvindel
Forbrugerråd: Kan blive dyrere for kunderne
Hos én af Danmarks største dagligvarekæder Coop hilser man Apple Pay velkommen, men er langt fra begejstret for denne betalingsløsning.
– Man kan godt bruge Apple Pay i vores butikker, men vi vil sådan set hellere have, at kunderne bruger Dankort, fordi det er enklere og billigere, og kunderne har en lang historik med kortet, sagde Jan Madsen, koncerndirektør hos Coop, til Børsen i oktober sidste år.
Foreløbig understøttes Apple Pay kun af Nordea og Jyske Bank. Danske Bank har tidligere udtalt, at de ikke vil give deres 1,3 millioner kunder adgang til Apple Pay, men i stedet satse hundrede procent på Mobilepay i Danmark og Vipps i Norge respektivt.
Danmark er ét af de lande, hvor iPhone er mest udbredt. Næsten hver anden dansker har en iPhone og er denne af modellen iPhone 6 eller nyere, vil man kunne benytte Apple Pay. Hvis man altså har en bank, som understøtter det.
Læs også: Nye kreditkorttyper kan være på vej
Monopol på NFC-teknologi
Det betyder, at andre mobile betalingsløsninger er tvunget til at bruge bluetooth eller QR-koder. Det er ikke fair og er i strid med EU’s konkurrencelovgivning, mener Forbrugerrådet Tænk.
– De går ind og sætter sig på den lette betalingsløsning, der er. Der skubber de andre til side og sætter sig på den teknologi, der er hurtigt og lettest, hvor andre betalingssystemer er tvunget til bluetooth-teknikker, som kan være mere besværlige eller forsinkede, siger Anja Philip fra Forbrugerrådet.
– Vi mener, at Apple Pay ødelægger konkurrencen og holder andre betalingssystemer ude, siger hun.
NFC står for Near Field Communication og er en teknologi som er blevet hyppigt udbredt i smartphones de senere år. Den trådløse netværksteknologi skaber automatisk en trådløs forbindelse mellem to enheder som er tæt på hinanden.
Dansk Erhverv: Ser ikke Apple Pay som en trussel
– Du skal have en iPhone – den skal være en nyere model – du skal være kunde hos Jyske eller Nordea – og så skal du vælge at du vil gøre det, siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør hos Dansk Erhverv til Politiken .
Hos Coop forholder man sig ligeledes afslappet til Apple Pays indtog i deres butikker. Her har man stadig troen på, at Dankortet vil være kundernes foretrukne betalingsmiddel, og dermed mindske gebyrerne for forretningerne.
– Vi tror dankortet vil være stærkt fremover, og vi anser ikke Apple Pay som en stor ny konkurrent. Det har været en stor succes med de kontaktløse kortlæsere, så dem tror vi, danskerne vil holde fast i, siger informationsdirektør hos Coop, Jens Juul Nielsen til Politiken.
Hvad mener du om Apple Pays konkurrencevilkår?