6 tips til hvordan du kvitter dig med kreditkortgælden efter julehandel og Black Friday
Danskerne brugte rekordmange penge på Black Friday i år. I kombination med julegaveindkøb kan det gøre lidt ondt i økonomien, hvis du har finansieret dine indkøb med kreditkort. Credi.dk giver her en række tips til dig som har stiftet kreditkortgæld i forbindelse med julehandlen og som ønsker at tilbagebetale din gæld hurtigst muligt.
Publiceret: 08.01.2018
Black Friday 2017 blev den største af sin art nogensinde i Danmark med en omsætning på 2,1 milliarder, hvilket er en fremgang på 5,8 % i forhold til 2016, hvor omsætningen på dagen landede på 2 milliarder kroner. Det oplyser Nets, som står bag Dankortet og NemID.
Ifølge en undersøgelse YouGov foretog for Berlingske Business i 2016 brugte hver dansker over 18 år i gennemsnit 2.515 kroner på julehandel. Det giver et samlet julegaveindkøb på 11,5 milliarder kroner. Hertil kommer diverse andre juleindkøb. November og december er altså måneder som kan mærkes på pengepungen. Hvad stiller man op i januar, hvis man vil have økonomien tilbage på ret køl? I tilfælde af at man har været lidt for ivrig med at svinge kreditkortet i november og december. Her er en række tips til dig.
1. Ikke brug flere penge end du kan betale tilbage
Det første tip kan virke ganske indlysende. Men det er alligevel værd at have i baghovedet, når du anskaffer dig et kreditkort: ikke brug flere penge, end du har råd til at tilbage når den rentefri periode udløber. Ellers kan et kreditkort blive et dyrt bekendtskab med høje renteomkostninger.
I stedet for at bruge kreditkortet til at dække dit daglige forbrug, bør du i stedet udelukkende bruge kreditkort i perioder, hvor du ved at du eksempelvis får feriepenge eller penge tilbage i skat i slutningen af perioden. Og derfor har råd til at tilbagebetale din kreditkortgæld ud inden den rentefri periode udløber. Eller i hvert fald så hurtigt som muligt efter.
2. Tag en pause fra dit kreditkort
Endnu et råd som kan virke lidt banalt er, at tage kreditkortet ud af din pung, så det ikke frister at bruge det til dagligdagsindkøb. I stedet bør du begrænse din brug af kreditkort til køb af flybilletter, hvor du får en inkluderet rejseforsikring med kortet. Eller køb af større elektronikvarer, hvor du kan opnå rabat eller bonuspoint ved at bruge kreditkort. På den måde begrænser du brugen af kreditkortet. Og du kan bedre administrere den faktura som kommer efterfølgende.
3. Refinansiering af kreditkortgæld
Refinansiering er når du optager et nyt lån med bedre vilkår og betingelser for at dække din nuværende gæld. Dermed sparer du penge i renteomkostninger. Det er meget normalt at refinansiere kreditkortgæld, hvor renterne typisk ligger mellem 20 % og 30 %. Det er en meget ufordelagtig rente, hvis man nedbetaler over en længere periode. Den nominelle rente for forbrugslån ligger til sammenligning mellem 7 % og 20 %.
Refinansiering kaldes også for et samlelån. Hvis du har kreditkortgæld flere forskellige steder, kan du optage et forbrugslån. Det er et såkaldt samlelån for at samle dine gældsposter i et enkelt lån med en bedre rente.
At refinansiere betyder ganske enkelt at optage et forbrugslån for at nedbetale den gæld, du har på dine kreditkort. Din gæld vil stadig være den samme, men din nye rente vil typisk være 10-15 % lavere end det, du betalte på kreditkortet.
Se også: Sådan refinansierer du din kreditkortgæld
4. Spar hvor spares kan
Hvis du er kommet ud hvor du ikke kan bunde økonomisk på grund af kreditkortgæld bør du se på, hvor du kan spare penge i din privatøkonomi. På den måde kan du få nedbetalt det skyldige beløb på kreditkortet. Det kan for eksempel være ved at overveje at spare dit månedlige fitnessmedlemskab væk og skifte til et billigere mobilabonnement.
Du kan med fordel overveje at skifte din daglige to go-kaffe ud med et termokrus med hjemmebragt kaffe. Du kan også droppe at købe mad i kantinen til fordel for at medbringe madpakke.
Du bør også overveje at planlægge dine dagligvareindkøb på en måde, så du kun handler én gang om ugen. Det sparer dig for dyre impulskøb.
En anden ting du kan overveje er, at tømme loft og kælder for ting som du kan sælge for at få råd til at nedbetale din gæld.
Se også: Hvem ender i Luksusfælden?
5. Prioritér din dyreste gæld først
Kreditkortgæld er ofte dyrere end andre former for gæld, og derfor bør du prioritere at nedbetale din kreditkortgæld først. Medmindre du vælger at refinansiere din kreditkortgæld. Det siger sig selv, at det mest hensigtsmæssige er, at nedbetale den gæld som har den højeste rente for at undgå høje renteomkostninger. Det vil altså i de allerfleste tilfælde være gælden på kreditkortet som har den højeste rente. Derfor bør du prioritere at nedbetale den først, medmindre du har et kreditkort med en lav rente.
Et andet godt tip hvis du har økonomiske problemer er at udsætte nedbetalingen på dit studielån samt boliglån hvis det er muligt. Det har typisk en meget lavere rente. Det kan du for eksempel gøre ved at få en afdragsfri periode på dit boliglån.
6. Spørg en rådgiver om hjælp
Et sidste tip kan være at spørge din bankrådgiver om hjælp til rådgivning om hvordan du nedbetaler din gæld på en mest mulig effektiv måde. Når man skal tale med en rådgiver om din økonomiske situation er det vigtigt, at man er helt åben omkring ens motiver for, hvorfor man eksempelvis vil have ændret tilbagebetalingsbetingelserne for ens boliglån.
– Man skal gøre sine motiver synlige og gennemsigtige og understrege overfor sin bankrådgiver, at det ikke er fordi man ikke vil betale af på sit boliglån. Man skal forklare, at man vil betale af på den dyreste gæld først. Det er vigtigt, at man taler højt og tydeligt og laver sit hjemmearbejde, udtaler forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.