Identitetstyveri: Kreditadvarsel kan beskytte dig
8500 danskere oprettede i 2017 en kreditadvarsel som gør det umuligt for fremmede at misbruge deres CPR-nummer til at optage kredit i deres navn.
Publiceret: 09.05.2018
Siden loven blev indført for lidt over et år siden har over 8500 danskere oprettet en frivillig kreditadvarsel.
Det glæder økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll at tusindvis af danskere indtil videre har benyttet sig af den frivillige kreditadvarsel.
– Det er nogle utrolige flotte tal, vi ser. Jeg er overrasket over, at der allerede er så mange, der har gjort det, siger han til DR .
I praksis fungerer kreditadvarslen således, at du logger ind på borger.dk med dit Nem-ID og søger på ’kreditadvarsel’ i søgefeltet og følger vejledningen. Ønsker du at slette en eksisterende kreditadvarsel følger du samme fremgangsmåde og fjerner markeringen om kreditadvarsel.
Man skal være fykdt 15 år for at oprette eller fjerne en kreditadvarsel i CPR.
Læs også: Hvad er NemID og hvordan kan det bruges?
Norge og Sverige er langt foran
Man kan selvfølgelig selv ophæve den frivillige kreditspærre når som helst, man skulle ønske det.
I Norge benyttede 19 600 personer sig i 2016 af kreditspærring. Det viste en rundspørge, DR Nyheder foretog blandt kreditvurderingsselskaberne Bisnode og Experian i Norge.
Den danske lovgivning om kreditadvarsel gennem CPR-registret har været længe ventet, både blandt ofre for identitetstyveri, Dansk Erhverv og Forbrugerrådet TÆNK og andre aktører.
De har nemlig længe efterlyst en mulighed for at kunne spærre pas, kørerkort og sygesikringskort på præcis samme måde, som man kan spærre et kreditkort på.
Helt tilbage i starten af 2015 lovede Rigspolitiet, at et værn mod identitetstyveri ville være på vej inden slutningen af 2015. Den løsning blev dog aldrig til noget på grund af uenigheder mellem blandt andre Finansrådet og Rigspolitiet, ifølge Danmarks Radio.
Læs også: Sådan undgår du kortsvindel
Politiet anbefaler at man registrerer sig
– Det er helt klart en anbefaling fra vores side, at man benytter sig af den mulighed, siger Niels Denny Sørensen, vicepolitiinspektør og operativ chef hos NC3 til Danmarks Radio.
Dog er det endnu for tidligt for NC3 at sige noget om, hvorvidt borgernes brug af kreditadvarsel har mindsket antallet af identitetstyverier.
– Vi kan ikke se nogen direkte effekt, fordi vi samtidig har en stigning i bedragerier på internettet. Så vi kan ikke sige, om det er det ene eller det andet, der har indvirkning. Men idéen er rigtig, rigtig god, fordi man udelukker sig selv fra en masse problemer ved, at man har oprettet en kreditadvarsel, siger Niels Denny Sørensen.
CPR-register indgår i langt de fleste kreditvurderinger
– Vi laver automatisk opslag i CPR, når vi får nye kunder. Og det er helt oplagt, at så standser vi jo op og spørger, om der er noget galt her? Og så får vi forhåbentlig stoppet identitetstyveriet, siger Christian Brandt, direktør i Finans og Leasing til DR.