Hvem ender i Luksusfælden?
Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen – Foto: Nordea
Har du nogensinde set TV3’s forbrugerprogram Luksusfælden og tænkt: ”Hvordan ender man mon der?” Forbrugerøkonom hos Nordea, Ann Lehmann Erichsen, har svaret.
Publiceret: 25.06.2017
Gæld på forbrugslån, kassekredit, kreditkort og kontokort. Unge vil have det hele på den halve tid, og har ikke tid til at spare op. I stedet låner de penge som aldrig før til at købe dyre møbler, biler, den nyeste teknologi, designertøj og meget andet.
Luksusfælden er et forbrugerprogram hvor de tre eksperter Jan Swyrtz, Carsten Linnemann og politiker Mette Reissmann hjælper forgældede danskere med at få deres økonomi på rette spor. Det gør de ved at lægge et budget som kan få dagligdagen til at hænge sammen og samtidig få betalt af på deres gæld.
Men hvem er det egentlig, som er i risikogruppen for at ende i Luksusfælden? Vi i Credi.dk har spurgt forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen om netop dét.
Skumfiduser og behovsudsættelse
Mange har sikkert hørt om skumfidustesten, som er et eksperiment udført at Walter Mischel i 1960’erne. Her fik en række 4-6-årige lagt en skumfidus foran sig og fik at vide, at hvis de kunne vente et kvarter med at spise den, ville de få to om et kvarter. Da Walter Mischel interviewede forsøgspersonerne 40 år efter, var det tydeligt, at dem der kunne administrere behovsudsættelsen og vente et kvarter og få to skumfiduser havde klaret sig bedre i livet med henblik på uddannelse, parforhold og generel livsstil end dem, som dumpede skumfidustesten og spiste den ene skumfidus med det samme.
Og det er netop skumfidustesten, som Ann Lehmann Erichsen trækker frem, når hun skal svare på, hvilke typer det er, som ender i Luksusfælden.
– Dem som ender i Luksusfælden er dem, som har mistet overblikket og som ikke kan bestå skumfidustesten. Hvor du kan vælge at få én skumfidus nu eller få to skumfiduser om et kvarter. At udsætte sine behov er rigtig vigtigt. De her typer har rigtig mange ting, tøj i skuffer og skabe. De har ikke tid til at bruge alle de ting, det er bare sult efter må have, må have, siger hun.
Dette studie i behovsudsættelse kan altså overføres til forbrugerne. Vil du gerne købe en ny designertaske lige nu og her i stedet for at udsætte dine behov og bruge tid på at spare op? Så kan du være i overhængende fare for at ende som deltagerne i Luksusfælden. I hvert fald hvis det er et mønster, som gentager sig og du bliver ved med at låne penge til at finansiere dit skyhøje forbrug.
Oftest folk med lav indtægt som ender i Luksusfælden
Udover skumfidustesten er der også andre parametre, som spiller ind på, hvilke typer som ender i Luksusfælden. Fælles for de fleste er, at det oftest er dem med lavere indkomst, som er i risikogruppen for at ende i økonomiske problemer. Det kan dog også være folk med højere indtægt som mister det økonomiske overblik.
– Det kan være at man for eksempel mister jobbet, men ikke siger noget for at opretholde facaden. Det er en nedadgående spiral, siger hun.
Hvis du er typen som ofte låner penge af venner og familie er det også et tegn på, at du lever over evne.
Det kan være at man er typen, der låner penge til de faste udgifter af venner og bekendte. Det kan ske for alle, at det sker en gang, men det skal ikke ske flere gange på et år, for så lever man over evne. Det er i højere grad de yngre, som ikke har overblik over sin økonomi, siger Erichsen.
Gode råd til at undgå Luksusfælden
Ét af Ann Lehmann Erichsens råd er at se et par afsnit af Luksusfælden. Ikke kun til skræk og advarsel, også for at få del i de gode råd fra eksperterne. Har man for eksempel et kæledyr som man ikke har råd til at beholde kan man med fordel sælge det eller skille sig af med det, selvom det kan være svært.
– Det kan også være en bil man er nødt til at sælge eller en motorcykel. Det kan man være man bor for dyrt. Det er kun én selv, der kan varetage ens økonomiske interesser. Jo tidligere man begynder at rette op på en skude, der er ved at sejle den gale vej, jo nemmere er det, siger Ann Lehmann Erichsen.
En anden ting man kan gøre for at spare penge er at jagte de gratis glæder. Hvis man mangler nye møbler kan man i stedet for at gå ud og købe nyt enten efterlyse det, man mangler hos familie og venner eller finde det i Facebook-grupper, hvor folk giver ting væk gratis.
Se også: 10 tips til at undgå Luksusfælden
Man kan også spare penge på fornøjelser og lave en hyggelig filmaften derhjemme i stedet for at gå i biografen. Eller man kan gå en tur i skoven eller på biblioteket.
– Prøv at finde billige alternativer, og jagte de gratis fornøjelser. Det kan være biblioteket, og der mener jeg ikke det fysiske bibliotek, men cyberspace. E-reolen er vores allesammens virtuelle bibliotek, hvor du kan låne lydbøger og e-bøger. Man kan godt lave ting som ikke behøver at koste noget, siger hun.