GUIDE: I hvilke lande støder man på gebyrer på kontanthævninger?
Vi har samlet information for at gøre det lettere for dig at have en god ferieøkonomi.
Publisert: 06.06.2017
I mange lande accepterer man både debet- og kreditkort som betalingsmiddel, men mange brugersteder accepterer kun kontanter som betaling. Vi har tidligere skrevet, at man må tage forskellige forholdsregler, når man skal hæve penge i udlandet, men hvad med de lokale forhold?
Læs også: Skal du hæve kontanter i udlandet? Vælg det rigtige kreditkort
Selvom du bruger et gebyrfrit kort, når du hæver penge, eksempelvis på et kreditkort uden hævegebyr, kræver mange hæveautomater nemlig et engangsgebyr for at hæve kontanter. Du skal i teorien altid få besked når hæveautomaten kræver gebyr for hævninger og du skal have mulighed for at afbryde inden du gennemfører transaktionen.
I de fleste lande i Europa opkræver hæveautomater som er ejet af autoriserede banker sjældent gebyr, men enkelte private aktører kan kræve dette ved kontanthævninger. Dette er nærmest standarden i de fleste europæiske lande.
Læs også: Nordea, Jyske Bank og Danske Bank har valgt at hæve valutakursgebyrerne
Derimod er hæveautomaternes gebyrer blevet standard, og dermed er det svært at undslippe at måtte punge ud med nogle kroner. I denne artikel kortlægger vi nogle af de mest populære rejsemål for at forberede dig bedst muligt på, hvad du kan støde på af gebyrer i udlandet, og i nogle tilfælde hvad du kan gøre for at undgå disse gebyrer.
NB: Vælger du forkert valuta kan det koste dig dyrt
Mange hæveautomater tilbyder dig såkaldt ”dynamisk valutaomregning”. Konceptet er simpelt, og indebærer at hæveautomaten spørger, om du vil belastes i lokal valuta eller i danske kroner. Hvis du vælger sidstnævnte, omregner banken beløbet til danske kroner. Så er det ejeren af hæveautomaten som bestemmer valutakursen, og erfaringsmæssigt er denne altid dårligere end hvis du vælger lokal valuta.
Hvis du får spørgsmål om at hæve i danske kroner, tak altid nej!
Oversigt: Det koster det at hæve penge i udlandet
Nedenfor følgeren oversigt over gebyrerne for kontanthævninger i et udvalgt land. Vi tager forbehold for fejl. Er oplysningerne ukorrekte eller savner du et land i oversigten? Skriv en kommentar i kommentarfeltet.
Kontanthævning i USA
Landets valuta: Amerikanske dollar (USD)
I USA må du som regel betale et gebyr for at hæve penge.
USA er et stort land med mange variabler. Alligevel må man som regel ud med et gebyr, hvis man ønsker at hæve penge i en hæveautomat. Gennemsnitsprisen for et sådant gebyr ligger nu på omkring 4,57 dollars, altså nærmere 30 kroner.
JPMorgan, én af USA’s største banker, tjente 22 % mere på hæveautomatgebyrer sidste år sammenlignet med det foregående år på grund af øgede gebyrer.
Phoenix, Atlanta, Cleveland og Miami er blandt byerne med de højeste gennemsnitlige gebyrer. Byer som San Francisco, Cincinatti, Dallas og Los Angeles har de lavest gennemsnitlige gebyrer.
I nogen butikker kan man gratis benytte sig af ”cashback”-tjenester. Det vil sige, at du på samme måde som i Danmark hæver over, når du handler i en butik. Som regel kræver det, at du anvender et debetkort, for at det skal fungere.
Kontanthævning i Grækenland
Landets valuta: Euro (EUR)
Det koster ingenting at hæve penge i Grækenland.
Skal du hæve penge i Grækenland behøver du ikke at betale ekstra for det i landets hæveautomater.
Landets økonomiske krise har gjort, at det kan vært svært at skaffe kontanter, og at hæveautomater går tomme. Dette har vært mest normalt på øerne og mindre normalt på det græske fastland. Dette er imidlertid ikke et ligeså stort problem i dag, som det var for et par år siden. Skulle der opstå problemer er der stadig brugersteder som accepterer betalingskort. Det er en god idé at medbringe nogle euro når du rejser, men hæv aldrig beløb til hele ferien.
Kontanthævning i Thailand
Landets valuta: Baht (THB)
I Thailand bliver du altid opkrævet gebyr for at hæve penge.
Gebyret som tidligere var på 200 baht er for nylig øget til 220 baht. Dette tilsvarer cirka 50 danske kroner og er et gebyr som alle banker i Thailand kræver. For at undgå at måtte punge alt for meget ud i gebyrer, betaler det sig at hæve maksimumbeløbet for hver enkelt bank. Typisk er dette beløb på mellem 10.000 og 20.0000 baht (mellem 2.000 og 4.000 danske kroner).
Maksimumbeløbet hos Citibank er derimod på 50.0000 baht (i underkanten af 10.000 DKK), og banker som Krungsri Bank, Thai Military Bank og CIMB Bank har hævegrænser på maks. 30.000 baht (ca 6.000 danske kroner).
Hæver du så mange kontanter på én gang kan det være en god idé ikke at gå med alle pengene på sig hele tiden. Efterlad noget af beløbet i en safe på hotelværelset eller lignende.
I nogen tilfælde anbefales det at tage kontanter med fra landet, man rejser fra og veksle, når man kommer til Thailand. Dette vil højst sandsynligt ikke fungere med danske kroner, da dette ikke er en særlig populær valuta.
Kontanthævning i Spanien
Landets valuta: Euro
I Spanien skal du som regel betale et gebyr for at hæve penge.
Tidligere stod det bankerne i Spanien frit for at gebyrlægge kunder uden bankforhold i landet. Konsekvensen var at ikke-kunder, eksempelvis nordmænd med norske kort, blev pålagt gebyr for at hæve i automaterne i Spanien. Dette har ændret sig noget, og der er stadignogen banker sm kræver gebyr for at hæve kontanter.
Ifølge information som Credi.dk har anskaffet, er Deutsche Bank altid gebyrfrie, mens aktører som Caixa Bank kræver et af de højeste gebyrer. Det er også en mulighed at søge på hæveautomater fra en enkelt bank inden afrejse, så man let kan opsøge disse. NB: Det er sandsynligt, at Deutsche Bank trækker sig ud af Spanien i løbet af året.
Kontanthævning i Tyrkiet
Lokal valuta: Lira
I Tyrkiet kan du undgå gebyr for kontanthævning.
Hovedsageligt koster det ikke noget at hæve penge i Tyrkiet, men et tilbagevendende tips vi har bemærket os er, at i så hyppig grad som muligt at hæve penge i hæveautomater placeret ved bankfilialen som ejer den. Hvis minibanken sluger dit kort, har du mulighed for at få assistance fra de bankansatte, hvis du prøver at hæve penge indenfor deres åbningstid.
Kontanthævning i Frankrig
Landets valuta: Euro
I Frankrig kan du i høj grad undgå gebyrer for kontanthævninger.
Franske banker kræver ikke gebyr for hævninger, men andre privatejede aktørers hæveautomater kan finde på at belaste dig med en afgift for at hæve penge. Undersøg forskellige banker som eksisterer i Frankrig før afrejse og hold øjnene åbne for banklogoer, når du skal hæve penge. BNP Paribas er et eksempel på én af Frankrigs største banker, og i deres hæveautomater koster det dig ingenting at hæve penge.
Kontanthævning i Norge
Landets valuta: Norske kroner
Det koster ikke ekstra at hæve penge i Norge.
I Norge har man cirka ligeså stort behov for kontanter som i Danmark. De fleste steder accepterer kort, men at hæve penge koster hovedsageligt ingenting. Så længe di vælger lokal valuta (norske kroner), og hæveautomaten ikke giver besked om at den opkræver et ekstra gebyr, har du fri mulighed for at hæve penge gebyrfrit.
Kontanthævning i Sverige
Landets valuta: Svenske kroner
Det koster ikke ekstra at hæve penge i Sverige.
Du kommer i høj grad til at undgå hæveautomater som opkræver gebyrer, når du er i Sverige. Så længe du vælger lokal valuta (ikke norske kroner) og hæveautomaten ikke giver besked om, at den tager gebyr, står det dig frit for at hæve penge. Tager hæveautomaten gebyr? Gå til den næste!
Kontanthævning i Storbritannien
Landets valuta: Britiske pund (GBP)
97 % af kontanthævninger i Storbritannien koster ingenting. Det betyder at det som regel ikke koster noget at hæve penge i de fleste hæveautomater. Alligevel findes der hæveautomater som opkræver gebyr – såkaldte ”pay-to-use”-maskiner. Disse finder du gerne i kiosker, på pubs og lignende og kræver 2-3 pund for hævninger.
Dette gælder for England, Nordirland, Skotland og Wales.
Kontanthævning i Kroatien
Landets valuta: Kroatiske kuna
I Kroatien er det hovedsageligt gratis at hæve penge.
Så længe du holder dig til hæveautomater ejet af banker, vil du kunne undgå at måtte betale gebyr for at hæve penge i Kroatien. Det er meget nemt at finde hæveautomater og mange butikker og øvrige brugersteder accepterer kort som betaling.
Kontanthævning i Portugal
Landets valuta: Euro (EUR)
Det koster ikke ekstra at hæve penge i Portugal.
De allerfleste hæveautomater i landet går under navnet Multibanco, som forbinder 27 forskellige portugisiske banker. Disse kræver ikke noget ekstra gebyr for at hæve kontanter.
Kontanthævning i Tyskland
Landets valuta: Euro (EUR)
I Tyskland kan du i høj grad undgå gebyrer på kontanthævning.
Ifølge statistik står kontanter for 80 % af alle transaktioner i Tyskland. Alligevel er der flere brugersteder som accepterer kort, men der skal du typisk handle for en vis sum, alt fra 10 til 20 euro.
Mange steder accepterer ikke kort overhovedet, så her gør du klogt i at have kontanter på dig. Se efter kendte, tyske banknavne (for eksempel Deutsche Bank) og hold dig væk fra private aktørers hæveautomater (som ikke er banker).
Kontanthævning i Holland
Landets valuta: Euro (EUR)
I Holland kan man i høj grad undgå gebyrer for kontanthævninger.
Går du målrettet efter hæveautomater ejet af hollandske banker er du sikret mod høje gebyrer. Sådanne banker inkluderer Plus og Cirrus med flere. Du bør undgå bankuafhængige hæveautomater som ikke er knyttet til autoriserede banker.
I Holland accepterer man ikke kort som betalingsmiddel i dagligvarebutikker, så her er kontanter en absolut nødvendighed. Det er generelt en god idé, at have kontanter på sig i Holland, da enkelte brugersteder gerne kræver et lille, procentvist gebyr for kort, og særligt kreditkort.
Kontanthævning i Polen
Landets valuta: Polsk złoty
I Polen kan du i høj grad undgå gebyrer for kontanthævninger.
Hovedsageligt koster det ingenting at hæve penge fra en automat i Polen. Der findes dog undtagelser, men hvis du holder dig til de kendte, polske banker, vil du i høj grad undgå gebyrer.
NB: Hæveautomater som er tilknyttet bankfilialer låses gerne inde, når banken er lukket. I det tilfælde kan man låse den op ved at køre sit kort igennem ved døren, men da denne ofte er udsat for overvågning anbefales det, at bruge et andet kort end sit bankkort for at åbne døren.
Kontanthævning i Italien
Landets valuta: Euro (EUR)
I Italien kan man i høj grad undgå gebyrer for kontanthævninger.
Hæveautomater er lettilgængelige i Italien. Nogle kræver gebyrer, mens andre ikke gør det, så her er der gode muligheder for at undgå at punge ud, når man skal hæve kontanter. Kig efter hæveautomater tilknyttet større banker fremfor uafhængige maskiner. Siger hæveautomaten at den opkræver gebyr? Gå til den næste!
Kontanthævning i Belgien
Landets valuta: Euro (EUR)
I Belgien kan du i høj grad undgå gebyrer for kontanthævninger.
De fleste hæveautomater i Belgien opereres af banker, og disse kræver hovedsageligt ikke gebyr for kontanthævninger. Undgå enkeltstående hæveautomater, som ikke er tilknyttet banker, da disse ofte kræver gebyr.
Det er værd at bemærke, at de allerfleste hæveautomater som ikke kræver gebyrer ofte er indendørs, og da ofte tilknyttet bankens filialer. Disse er typisk lukket mellem midnat og klokken 6 om morgenen. Der findes selvfølgelig undtagelser, men ønsker du at undgå at måtte betale gebyrer i bankuafhængige hæveautomater kan du gøre klogt i at forholde dig til disse tidspunkter.
Kontanthævning i Fillippinerne
Landets valuta: Filippinsk peso (PHP)
På Filippinerne koster det som regel 200 pesos at hæve penge.
200 filippinske pesos svarer cirka til 27 danske kroner. Der findes hævninger, hvor man ikke skal betale gebyr, men disse tilfælde er sjældne.
De fleste hæveautomater har en øvre hævegrænse på alt mellem 4.000 til 20.000 peso (ca 550 – 2700 danske kroner). Undtagelsen er hævninger hos HSBC – her ligger grænsen på 40.000 pesos (knap 5500 danske kroner). Det er normalt at hæveautomaterne går tom for penge i weekender og på lønningsdage, og disse dage er der typisk også meget kø for at hæve penge.
Kontanthævning i Tjekkiet
Landets valuta: Tjekkisk kourna (CZK)
I Tjekkiet kan man undgå gebyr for kontanthævninger.
Som i mange andre lande i Europa gælder det om at pejle sig ind på hæveautomater drevet af banker for at undgå at måtte betale ekstra for at hæve penge i Tjekkiet. Enkeltstående hæveautomater som ikke drives af banker opkræver typisk et gebyr, og så sparer du penge på at holde dig væk fra disse.
Nogle brugersteder accepterer euro som valuta i Tjekkiet som hoteller og lignende. Det anbefales imidlertid at holde sig til den tjekkiske koruna, når man betaler – at betale i euro er typisk forbundet med lidt valuta for pengene.
Kontanthævning i Bulgarien
Landets valuta: Bulgarsk lev (BGN)
I Bulgarien kan du undgå gebyr for kontanthævninger.
Nogle hæveautomater kræver gebyr, nogle kræver det ikke. Skal du hæve penge i Bulgarien bør du i høj grad holde dig til hæveautomater ejet af faktiske banker. Enkeltstående hæveautomater som ikke er tilknyttet et banknetværk opkræver som regel gebyr. Undgår du disse, kan du også undgå gebyr for at hæve penge.
Kontanthævning i Irland
Landets valuta: Euro (EUR)
I Irland koster det ingenting ekstra at hæve penge.
Såre simpelt: I Irland koster det dig ikke noget at hæve penge i automaten. Når det så er sagt er det i høj grad muligt at betale det allermeste med kort i landet, med undtagelse af offentlig transport og flere barer. Man ved aldrig, hvornår man får brug for kontanter på ferien.
Kontanthævning i Brasilien
Landets valuta: Brasiliansk real (BRL)
I Brasilien skal du ikke betale gebyr for at hæve penge.
I Brasilien er det meget normalt at bruge kort, og særligt kreditkort på grund af sikkerhed. Disse accepteres stort set over alt, lige fra hoteller og restauranter til butikker og turistattraktioner. Bare vær forsigtig så du undgår skimming!
Hæveautomater i Brasilien har hævegrænser på alt fra 500 til 1000 real (cirka 1000 – 2000 danske kroner). Hensigten med disse grænser er at begrænse røveri og røveriforsøg. Du bør derfor i stor grad undgå at gå rundt med meget store kontantsummer i Brasilien.
Kontanthævning i Marokko
Landets valuta: Marokkanske dirham (MAD)
Hæveautomater vil som udgangspunkt ikke opkræve gebyr i Marokko.
Hævegrænsen er op 2.000 dirham, som svarer til omkring 1.400 danske kroner.
I Marokko er det marokkanske dirham som gælder. Fordi dirham er en lukket valuta, kan det betale sig ikke at veksle før man kommer til landet. Hæv i stedet i automaten i lufthavnen, når du lander, hvis du har brug for kontanter til taxi eller lignende.
Der findes mange butikker og restauranter i Marokko, som accepterer kort som betalingsmiddel. Alligevel er der en udbredt drikkepengekultur i landet, som forudsætter at du til enhver tid har kontanter på dig.