Fortrydelsesret på forbrugslån
Har du netop taget et forbrugslån som du efterfølgende har fortrudt? Fortvivl ej. Du har nemlig 14 dages fortrydelsesret på forbrugslån ifølge Kreditaftaleloven. Læs artiklen og find ud af, hvordan du gør brug af fortrydelsesretten.
Publiceret: 20.04.2018
Du kender sikkert fortrydelsesretten fra varehandlen. Den er typisk på 14-30 dage, hvor du som køber har retten til at frasige købsaftalen overfor sælger. Du behøver ikke at opgive en grund til, hvorfor du ønsker at opsige aftalen. Det samme gælder også for forbrugslån. Det gælder både, hvis du har bestilt kreditkortet over nettet, og hvis du er mødt op personligt i banken.
Har du fundet ud af, at et forbrugslån alligevel ikke passer ind i din økonomi alligevel, eller har du ret og slet ikke behov for at låne penge mere? Så kan du benytte dig af fortrydelsesretten, som den er nedfældet i Kreditaftaleloven.
Når du tager et forbrugslån har du altid en fortrydelsesret på 14 dage, som stadfæstet i Kreditaftalelovens paragraf 19 .
Hvornår gælder fortrydelsesretten fra?
Fristen gælder 14 dage fra den kalenderdag, hvor låneaftalen er indgået eller fra den dag, hvor du modtager aftalevilkårene for lånet. Du skal blandt andet have oplysninger om, hvad rentebeløbet er per dag frem til den dag, hvor lånet indfries. Derudover skal du have retningsliner for, hvordan du kan oplyse om din fortrydelse.
Modtager du eksempelvis alle oplysninger om fortrydelsesretten mandag den 1., udløber fortrydelsesfristen mandag den 15.
Læs også: Lån penge med det samme – kan det lade sig gøre?
Hvordan fortryder man?
Hvis du fortryder dit lån, skal du inden fristens udløb give besked til banken. Derudover skal du følge de anvisninger, du fik da du indgik en aftale om lån med banken. Det er en god idé at fortryde skriftligt, så du kan bevise, at du har givet banken besked. Husk at få dokumentation på at meddelelsen er afsendt.
Hvis du allerede har fået lånebeløbet ind på din konto og taget det i brug skal du som regel først betale det, du har brugt sådan så lånet står i nul.
Du behøver ikke at opgive en grund til, hvorfor du ønsker at gøre brug af fortrydelsesretten, det er din egen private sag.
Hvilke gebyrer kan du fortryde?
Du har mulighed for at fortryde alle oprettelsesgebyrer og løbende gebyrer, som du har betalt for lånet. Det gælder også for ansøgningsgebyr, hvis dit lån har sådan ét. Der er dog ikke mulighed for fortrydelsesret på gebyrer, hvis de er betalt til det offentlige. Det kan eksempelvis være tinglysningsafgiften for et ejerpantebrev, som er en offentlig afgift.
Læs også: Nej tak til kunder som er dårlige betalere
Hvilke gebyrer kan du ikke fortryde?
Du kan ikke fortryde kreditter som skal betales på anfordring eller som skal betales indenfor tre måneder, og hvor der ikke er fastsat en bestemt løbetid. Derudover er der mulighed for at långiver kan kræve kreditten indfriet.
Kommer der renter på lånebeløbet?
Ja, du er selv ansvarlig for at betale eventuelle renter for perioden fra du indgik lånet til du fortrød det. Reglen er, at du skal betale rente for hver dag. lånet har været i brug, også selvom du skulle ende på med at fortryde indenfor 14 dage. Hvis du for eksempel fortryder 7 dage efter den dag, låneaftalen blev indgået skal du betale renter for de 7 dage, lånet har været i brug.
Læs også: Lån penge online – forbrugslån fra stuen
Hvornår skal beløbet betales tilbage?
Hvis du skal fortryde et forbrugslån hvor du allerede har fået pengene ind på kontoen er det en selvfølge, at du er nødt til at betale hele beløbet tilbage. Men hvor lang tid har du egentlig til at tilbagebetale lånebeløbet?
Ifølge paragraf 19, stk. 4 i Kreditaftaleloven skal du senest 30 dage efter den dag, du gjorde brug af fortrydelsesretten betale hele lånebeløbet tilbage inklusive eventuelle renter som er løbet på undervejs fra den dag, du indgik lånet.
Fristen løber fra den dag du som forbruger giver besked til banken om, at vedkommende benytter sig af fortrydelsesretten.
Har du nogensinde fortrudt et forbrugslån? Del dine erfaringer i kommentarfeltet