Forbrugslån – sådan bliver du klog på vilkårene
Det kan være svært at overskue de forskellige vilkår til forbrugslån. Men hvad er de mest normale vilkår og hvad skal man kigge efter? Credi.dk giver dig svaret her.
Publiceret: 02.07.2017
De forskellige vilkår for forbrugslån kan være svære at finde og ikke mindst svære at gennemskue. Credi.dk giver dig et overblik over hvad kravene til dig som ansøger er. Vilkårene varierer fra bank til bank, men vi har alligevel lavet en guide til de mest generelle krav for at få indvilget et forbrugslån. At optage et forbrugslån er hurtigt og nemt. Der er ikke mange krav, du skal opfylde for at få penge på kontoen samme dag eller dagen efter, du ansøger om lån. Vi har lavet en liste over kravene nedenfor.
Vilkår for bekræftelse af identitet
Mange banker kræver ar du signerer din godkendte lånekontrakt med NemID for at bekræfte din identitet og undgå identitetstyveri. Det er også hurtigere at underskrive lånekontrakten med NemID end at skulle underskrive den fysisk og sende i posten. Derfor kræver de fleste låneudbydere, at du har et NemID. Hvis man ønsker at underskrive låneaftalen manuelt uden NemID kan dette i mange tilfælde også lade sig gøre.
Vilkår for aldersgrænse
Alle forbrugslån har en aldersgrænse på minimum 18 år. De fleste udbydere har et krav om, at du skal være fyldt 20 år. Bank Norwegian har en aldersgrænse på 23 år. Der er flere årsager til at låneudbyderne har aldersgrænser på forbrugslån. Fordi forbrugslån er uden sikkerhed foretager låneudbyderen en kreditvurdering, og der vil naturligt nok ikke findes så meget kredithistorie hos en 18-årig. Udlåneren ved derfor ikke baseret på tidligere adfærd, om det er sandsynligt, at personen betaler lånebeløbet tilbage. En anden grund er, at unge ofte er dårligere betalere. Selvom der er færre unge som får kredit er der en højere andel af disse, som får problemer med at betale tilbage.
Vilkår for fast indkomst
Nogle låneudbydere kræver dokumentation på at du har en fast indtægt. Banker som Bank Norwegian og Santander er blandt de banker, som kræver at du har en dokumenteret indkomst før du kan få indvilget et lån.
Hos Santanders Privatlån Plus, hvor man kan låne mellem 50.000 kroner og 350.000 kroner skal man eksempelvis have en årsindkomst på minimum 240.000 kroner. På deres almindelige Privatlån, hvor man kan låne op til 100.000 kroner er der ikke noget krav om indkomst.
Kravet til størrelsen på din årsindkomst varierer dog fra bank til bank.
Vilkår for bopæl og CPR-nummer
I de allerfleste tilfælde skal du have dansk adresse og dansk CPR-nummer for at få indvilget et forbrugslån. Din adresse tjekkes i folkeregistret, når banken laver en kreditvurdering af dig. Det er dog som regel ikke nødvendigt med dansk statsborgerskab, det er nok at identificere sig med et dansk CPR-nummer.
Vilkår for RKI-registrering
Så længe du er registreret i RKI som dårlig betaler er det ikke muligt at få indvilget lån hos nogen af låneudbyderne i vores test. Du må heller ikke have nogen betalingsanmærkninger. Er du alligevel registreret i RKI og ønsker at optage et forbrugslån, skal du sørge for at få betalt din gæld ud så hurtigt som muligt, så du kan blive slettet fra registret. Dermed vil du igen have mulighed for at optage lån. Alternativt kan du vente fem år, hvorefter du vil blive slettet fra RKI-registret. Din gæld vil dog stadig bestå, selvom du bliver slettet fra RKI-registret.
Vilkår for fortrydelsesret
Har du lånt penge og efterfølgende fortrudt eller har fundet ud af, at du alligevel ikke har brug for pengene? Fortvivl ej. De fleste forbrugslån, som eksempelvis Santander opererer med en fortrydelsesret på 14 dage.
Det vil sige, at du kan fortryde låneaftalen og betale pengene tilbage med eventuelle renter indenfor 14 dage. Hvorvidt pengene skal være returneret inden for fortrydelsesfristen eller ej, afhænger af den enkelte bank. Har du betalt etableringsgebyr, vil dette blive annulleret. Hos Bank Norwegian opererer de med hele 30 dages fortrydelsesret fra den dag, du modtager policen. Ifølge Kreditaftaleloven har man 30 dage til at betale lånebeløbet tilbage fra den dag, man benytter sig af fortrydelsesretten.
Brug pengene på det du vil
Et forbrugslån er et lån uden sikkerhed. Det vil sige, at du ikke behøver at stille sikkerhed for lånet i form af at pantsætte for eksempel sit hus eller sin bil, som man gør med henholdsvis bolig- og billån. Når du tager et lån uden sikkerhed slipper du i langt de fleste tilfælde at forklare din bank, hvad pengene skal bruges til. Der er ingen bankrådgiver som stiller spørgsmål ved hvad pengene skal bruges til, i modsætning til hvis du tager et lån med sikkerhed. Du kan bruge pengene på en vaskemaskine, renovering, en rejse, forbrug eller til at dække uforudsete udgifter. Det er helt op til dig, og kun fantasien sætter grænser for, hvad pengene kan bruges på.
Vil du for eksempel købe en bil med et lån uden sikkerhed, spiller det ingen rolle hvor gammel bilen er, eller hvilken stand den er i. Du kan også købe bil af en privatperson, i modsætning til et lån med sikkerhed. Der er det oftest et krav, at du køber en nyere model af en autoriseret bilforhandler.
Derudover går låneprocessen meget hurtigere med et lån uden sikkerhed. I langt de fleste tilfælde kan du få udbetalt pengene samme dag som du får godkendt din låneansøgning eller senest dagen efter. Grunden til at det går så hurtigt er, at du ikke behøver en længere samtale med din bankrådgiver om, hvordan der skal stilles sikkerhed for lånet.