7 tips for at undgå kortsvindel på ferien
Mange danskere oplever hvert eneste år, at deres betalingskort bliver misbrugt på en ferie, og at nogen har hævet penge på deres konti. Credi.dk giver dig en række tips til, hvordan du kan undgå at blive snydt på ferien.
Forestil dig dette scenarie: solcreme og shorts er pakket, og du er klar til at rejse på ferie. Inden du tager afsted på sommerferie bør du dog sikre dig, at du har læst om de gode råd til at undgå kortsvindel. Sommerferien er det tidspunkt på året, hvor mange danskere bliver udsat for kortsvindel, når de har kreditkort med til udlandet.
En undersøgelse foretaget af Epinion for DR1 viser, at hver tiende dansker, som brugte kredit- eller debetkort på en udlandsrejse oplevede, at deres kort blev spærret på grund af misbrug eller mistanke om misbrug. Her kan du læse, hvordan du undgår at blive svindlet og ende med en blødende bankkonto.
Læst denne? 6 tips til brug af kreditkort i udlandet
1. Pas på din kode, når du hæver penge i automater
Når du hæver penge i udlandet, skal du være opmærksom på, at du kan blive udsat for skimming. Skimming foregår typisk ved at svindlerne placerer en lille kortlæser som kopierer kortinformationen over kortlæseren i hæveautomaten eller et lille kamera, som tager billeder af dit kort eller optager og aflurer, når du taster din PIN-kode.
Udstyret kan være meget småt og næsten umuligt at se, så den vigtigste forholdsregel, du kan tage er at dække tastaturet med din hånd, når du indtaster PIN-koden. Du skal også dække din PIN-kode når du betaler i butikker, på hoteller og restauranter.
Har du set denne? I disse ferielande kommer du længst for pengene i 2017
2. Ikke lad tjeneren gå med dit kort
Når du skal betale med kreditkort på restaurant må du for alt i verden ikke lade tjeneren stikke af med dit kort, hvis restauranten ikke har en trådløs terminal. Den samme regel gælder, når du betaler i butik. Insister på at de kommer med en terminal til dig, eller følg med ud til terminalen, hvor dit kort skal hen.
3. Tjek at beløbet på regningen og terminalen er det samme
Inden du taster koden og trykker ok skal du dobbelttjekke, at beløbet på terminalen svarer til beløbet på din regning. Og skal du huske, at det altid er billigere at vælge at betale i lokal valuta i stedet for danske kroner, da kursen er højere ved at betale i danske kroner.
4. Kontakt banken hvis dit kort bliver slugt af automaten
Bliver dit kort slugt af automaten, skal du altid ringe til din bank med det samme. Det gælder både, hvis det sker i Danmark eller på ferien. Derudover bør du styre udenom hæveautomater som ser mistænksomme ud.
5. Undgå fremmede
Hvis en fremmed tilbyder at hjælpe dig ved hæveautomaten, så vær forsigtig. Selv hvis dit kort sidder fast i automaten eller hvis du har andre problemer. Ikke lad nogen aflede din opmærksomhed.
6. Medbring flere kort på rejsen
Medbring altid mere end ét betalingskort på rejsen, for eksempel et Visa/Dankort og et MasterCard, så du har flere betalingsmuligheder, hvis det ene kort bliver stjålet. Betaler du med kreditkort er det nemmere at få pengene tilbage, hvis du bliver udsat for kortsvindel.
GUIDE: I hvilke lande støder man på gebyrer på kontanthævninger?
7. Hold øje med din netbank
Tjek dine transaktioner og hævninger i din netbank både under rejsen og når du er kommet hjem. Er der poster, som du ikke kan genkende som dine egne, skal du straks kontakte din bank. Kortmisbrug kan sagtens forekomme flere måneder efter din kode eller kort er blevet afluret på en ferie.