6 tips til brug af kreditkort i udlandet
Hvordan bør du betale i udlandet – med kort eller kontant? Kreditkort eller debetkort? Hvis du følger vores tips til brug af kreditkort i udlandet er du et skridt nærmere en stabil ferieøkonomi.
Tryg og sikker brug af penge i udlandet er ikke så kompliceret, så snart man sætter sig ind i de grundlæggende ”do’s and don’ts”. Kreditkort er det tryggeste betalingsmiddel på ferien, og fremhæves som den sikreste betalingsmetode af institutioner som Forbrugerrådet og Forbrugerombudsmanden.
1. Medbring altid mindst to kort – og betal med kreditkort
Som supplement til dit debetkort, altså dit normale bankkort udstedt af din dagligbank, bør du også medbringe mindst ét kreditkort, når du rejser. Og det er kreditkortet, du hovedsageligt bør bruge. Debetkortet bør ligge i tryg forvaring i eksempelvis en safe på hotelværelset eller lignende. På den måde har du det som backup i tilfælde af, at du mister eller bliver frastjålet dit kreditkort.
Årsagen til at du bør betale med kreditkort i udlandet er, at du har større sikkerhed. Pengene du bruger med kortet bliver ikke trukket direkte fra konto, som med et normalt bankkort. Du bruger kredit, noget som gør at du er omfattet af Kreditaftaleloven.
Læst denne? Forbrugslån, kviklån, SMS-lån – hvad er forskellen?
2. Betal flybilletter og overnatning med kreditkort
Som i forrige punkt indebærer betaling med kreditkort at du har Kreditaftaleloven i ryggen i tilfælde af, at noget skulle ske. Derfor bør du bestille flybilletter og overnatning på for eksempel hotel, feriehus eller lignende med kreditkort.
Tidligere har vi set flere danskere blive svindlet ved bestilling af feriehuse i udlandet. Kun dem som havde betalt med kreditkort fik sine penge tilbage efter at have klaget til kortselskabet- Går flyselskabet eller hotelkæden konkurs står du også i en stærkere position for at få pengene tilbage, hvis du betaler med kreditkort.
Hvis du har kreditkort med rejseforsikring vil denne gøre sig gældende, hvis du betaler 50 % eller mere af rejseomkostningerne med kortet – helt gratis.
Sidste artikler
3. Skjul altid PIN-koden
Hvis dit kort skulle blive stjålet har du gjort tyven en tjeneste, hvis du ikke har skjult PIN-koden godt nok ved brug. Og hvis du skulle være så uheldig at blive frastjålet kortet og tappet for penge, kan du ende med en selvrisiko på flere tusind kroner. Ikke at skjule sin PIN-kode godt nok anses som grov uagtsomhed og stiller dig dårligere i en klagesag.
Lær PIN-koden udenad, lad være med at skrive den ned. Hvis du har PIN-koden på en seddel sammen med kortet er du garanteret at skulle betale selvrisiko ved svindel.
4. Betal lejebil med kreditkort
Skal du leje bil i udlandet? Så må du som oftest også ud med et betydeligt beløb i depositum. Betaler du med debetkort vil depositumssummen blive reserveret på din konto: Så har du ikke mulighed for at bruge af disse penge før depositummet er blevet frigivet. Så er det lettere at betale for lejebilen med kreditkort og få beløbet reserveret der i stedet for.
En anden fordel er, at hvis udlejeselskabet trækker et beløb af depositummet og du er uenig i selskabets afgørelse, kan du reklamere både til lejebilselskabet og kreditgiver, altså banken som har udstedt dit kort.
Kreditkort med selvrisikoforsikring for lejebiler er en yderligere løsning, som kan spare dig for store summer. Eurocard og Danske Bank er to af de kreditydere som tilbyder selvrisikoforsikring.
5. Betal i lokal valuta, ikke danske kroner
Hæver du penge i en hæveautomat eller kører kortet igennem terminalen, når du handler i udlandet får du ofte valget mellem at belaste kontoen i danske kroner eller i lokal valuta. Vælger du danske kroner, er det banken eller brugerstedet som sætter valutakursen. Vælger du lokal valuta får du ikke beløbet op i danske kroner, men lader betalingsnetværket (VISA, MasterCard eller tilsvarende) bestemme valutakursen for dig.
Førstnævnte, at hæve i danske kroner er i de allerfleste tilfælde meget ugunstig. Kursen er ofte sat langt over dagens reelle kurs. At hæve i lokal valuta er altid at anbefale.
6. Sæt dig ind i kortets gebyrer
Har du et kreditkort liggende i din pung og overvejer at tage det med på ferien til udlandet? Før du anvender kortet bør du sætte dig ind i gebyrerne, og se om der måske findes mere gunstige kreditkort for dig derude. Storbankernes kreditkort er eksempelvis blandt de dyreste, når det kommer til gebyrer.
Vil du helst betale med kontanter på ferien? Ønsker du at nyde godt af trygheden og sikkerheden beskrevet i punkt 1 og samtidig undgå at lade gebyrer sluge feriebudgettet? Så er Bank Norwegian det decideret bedste kreditkort på markedet, fordi der ikke tilkommer gebyrer når du hæver kontanter i udlandet. Også kreditkort som Santander Red lader dig foretage kontanthævninger gebyrfrit, men vær opmærksom på at renten allerede løber ved hævedatoen, hvis du hæver med disse kort.
Visa eller MasterCard i udlandet?
Mange stiller sig spørgsmålet om, hvilken slags betalingstjeneste som er bedst på ferie. Bør man have VISA eller MasterCard i udlandet? For hvilken af disse betalingstjenester er egentlig den mest accepterede verden rundt?
Både VISA og MasterCard kan bruges over hele verden på en række brugersteder, og begge leverandørerne har godt over 30 millioner brugersteder spredt jævnt over hele kloden. For at undgå at gå ned med et brag, når du skal bruge kortet i udlandet, anbefaler man at du har et kort med MasterCard og et kort med VISA. Sådan undgår du at blive stående med fletningerne i postkassen, når du skal betale.
Det skal siges, at du sandsynligvis slipper fint afsted med det, hvis du kun har én af disse løsninger tilgængelig. Se efter VISA- eller MasterCard-logoet på butikken, du vil handle hos, og spørg på restauranten hvad de accepterer, før du går ombord i en treretters menu.
Kort er godt, men nogen gange stemmer ”cash is king”
På samme måde som at nogen brugersteder herhjemme kun accepterer Dankort, findes der tilsvarende løsninger i udlandet, som indebærer at du ikke kan bruge dit kort medmindre det har det lokale betalingsnetværk i kortet. I sådanne tilfælde er det en god idé at have kontanter i pungen, og så gælder det om at styre udenom gebyrerne.