10 tips til at undgå Luksusfælden
Ligger du vågen om natten og grubler over din økonomi? Fortvivl ej. Credi.dk giver dig en række gode råd til, hvordan du får privatøkonomien tilbage på sporet, så du ikke ender som deltagerne i Luksusfælden.
Publiceret: 26.06.2017
Målet med en detoxkur til din privatøkonomi er at gøre den mere overskuelig, så du kan få ro i sindet og bruge din energi på andre ting end at spekulere over din gæld.
1. Lav et realistisk budget
Lav en liste over hvor meget du tjener, og hvor meget du bruger om måneden. Dette er det første og mest basale skridt mod at få et bedre overblik over din økonomiske situation. Læg et budget for at få bedre oversigt over, hvor meget du reelt bruger om måneden, og find ud af om det står på mål med de indtægter, du har.
– Der skal mindre ud af kontoen end der kommer ind på kontoen. Det har vi hørt før, men måske har vi ikke hørt godt nok efter. Derudover skal man lave et budget. Nogen bryder sig ikke om ordet budget, så måske kan vi kalde et økonomisk overblik, siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen til Credi.dk.
Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen – Foto: Nordea.no
Se også: Forbrugslån, kviklån, SMS-lån – hvad er forskellen?
2. Del din økonomi op i fire dele
Ifølge Ann Lehmann Erichsen skal man dele sin økonomi op i fire bunker: Faste udgifter, need to have, nice to have og opsparing.
Faste udgifter er ting som husleje, el og varme. Men det kan også være faste udgifter til Netflix eller YouSee, forsikring og licens. Husk at få alle faste udgifter med, også dem som ikke bliver trukket hver måned, men et par gange om året. Du kan med fordel lægge et budget for et helt år, hvor du har alle måneder med, også ting som bilejerafgift, som kun betales to gange årligt.
Den anden bunke er ’Need to have’ som indebærer ting som mad og transport.
– Det kan være godt at måle sig med andre for at finde ud af, hvor meget de bruger på mad. Danmarks Statistik har en forbrugerundersøgelse, som siger hvor meget en studerende eller en børnefamilie for eksempel bruger på mad, siger hun.
Den tredje kategori er ’nice to have’ og indebærer ting, som ikke er livsnødvendige, men bekvemmelige. En af de ting er tøj. Selvfølgelig skal man have tøj på kroppen, men de fleste af os har i forvejen et skab, som bugner af tøj, derfor kan man overveje at undlade at købe nyt tøj for at spare penge.
– Hvis man virkelig ikke har penge kunne man lade være med at købe nyt tøj. Der er ingen grund til at ens hjem er et tøj- og skomagasin, siger hun.
Andre ting som hører hjemme på ’nice to have’-kontoen er fornøjelser som rejser, biograf- og byture. Måske bør man skære ned på disse, hvis man skal spare penge.
Den fjerde kategori er opsparing.
– Tag en lille bunke penge over på en opsparing som man kan bruge til uforudsete udgifter, hvis man kører lidt på grænsen. Hvis man ødelægger sine briller, kan man købe et par nye uden at låne penge. Skal man til tandlægen, så har man penge til det, for man skal ikke gå rundt og mangle en tand eller have tandpine, siger forbrugerøkonomen.
3. Se hvor du kan skære ned
Når du har en liste over udgifter og indtægter er det tid til at give det et grundigt eftersyn. Gennemgå alle dine udgifter og se om der er poster, hvor du kan skære ned.
Det kan for eksempel være et Netflix- eller HBO-abonnement, som du godt kan leve uden.
Hvis du bruger så mange penge, at du går i minus eller ikke kan lægge penge til side, er det måske på tide med en række ændringer i din privatøkonomi.
4. Overhold betalingsfristen
Hvis du betaler dine regninger til tiden undgår du dyre rykkergebyrer. Hvis du betaler for sent kommer der som oftest et rykkergebyr på 100 kroner oveni. Det lyder måske ikke af meget, men betaler du konsekvent dine regninger for sent hver måned, kan det hurtigt løbe op i flere tusind kroner om året.
Hvis du tilmelder dig Betalingsservice er du sikker på, at alle regninger bliver betalt indenfor fristens udløb.
Lav en oversigt over, hvilke regninger som skal betales hvornår. Det kan være på din telefons kalender, i et regneark eller bare en seddel på køleskabet, så længe det er noget, du tjekker hver dag.
5. Tag hånd om din gæld
Hvis du har gæld i form af kassekredit, boliglån eller andre former for lån, skal du sørge for at afbetale det lån med den højeste rent først, fordi det er det dyreste lån for dig at have. Hvis du har mange forskellige lån, kan du overveje at tage et samlelån for at samle din gæld ét sted.
Du skal også sørge for at have en realistisk nedbetalingsplan, så du får betalt det, du skal, og ikke kommer bagud med betalingerne, da det i værste fald kan få dig registreret i RKI.
Se også: Hvad er RKI?
6. Drop plastikkortene for en periode
Hvis du har svært ved at håndtere kreditkort og debetkort, kan det være en god idé at gå over til kontanter. Du kan endda lade dine kort ligge derhjemme, så du kun bruger de kontanter, der er i din pung.
– Hvis du skal i byen og har 300 kroner du må bruge, så hæv 300 kroner og lad kortet blive derhjemme. Og gå hjem når der ikke er flere penge. Så kan det godt være, at man sutter på en øl lidt længere tid, men det er fint fordi man har lavet en aftale med sig selv, siger hun.
Hvis du har et kreditkort anbefaler vi i øvrigt, at du kun bruger det beløb, som du ved, at du kan tilbagebetale måneden efter. Ellers kommer der nemlig renter på.
7. Gør det sværere at betale
Er du blevet afhængig af at shoppe online kan det være eb god idé at slette alle dine brugere og betalingsinformationer online.
På den måde bliver det mere besværligt at skulle gennemføre et køb, og det giver dig fem minutter ekstra til at tænke det igennem. Afmeld også alle nyhedsbreve, som frister dig til at svinge kreditkortet i diverse netbutikker.
Du kan også med fordel slette Mobilepay-appen fra din telefon, så det gør det mere besværligt at bruge penge.
8. Lav en madplan
Der er penge at spare ved at lave en madplan over hvad I skal spise hvilken dag, hvor I køber det og hvornår. På den måde sparer du både tid og penge. Du kan også med fordel droppe at spise dyr fastfood eller at købe mad i kantinen.
– Drop fastfood. Det er både godt for økonomien og for buksekanten. Der er penge at spare på at lave sin egen mad og lave mad til flere dage. Gør det lidt sjovere for dig selv ved at lave mad til et par dage, så man har noget at varme op fra køleskabet, lyder rådet fra Lehmann Erichsen.
9. Opsøg gratis ting
Mangler du en ny sofa? I stedet for at gå ud og investere i en ny, kan du spørge familie og venner, om der er nogen der har én i overskud. Alternativt findes der en lang række Facebook-grupper, hvor folk giver gratis møbler væk. I stedet for en dyr tur i biografen, kan man lave en hyggelig filmaften derhjemme. Eller gå en tur i skoven. De gratis muligheder er mange.
– Man kunne prøve at lave en liste til sig selv, og motivere sig selv til at lave ting som ikke koster penge. Det betyder ikke at man skal leve på en sten resten af livet, for det kan ingen holde ud, men man kan prøve at begrænse udgifterne, siger hun.
10. Åbenhed betaler sig
Vær åben om din økonomi og tal med banken og din partner om tingenes tilstand. Det mest fristende, når ens gæld begynder at vokse én over hovedet, kan være at lukke øjnene for problemerne og lade være med at tale med nogen om det. Det er det værste, man kan gøre, ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen. I stedet bør man tale med kreditorerne eller kreditforeningen, hvis man har problemer med at betale terminen.
– En af de ting folk ofte gør fejl er at de ikke sige noget, og tænker at måske går det over.
Det hjælper ikke at stikke hovedet i busken, det går ikke over. Du vinder ikke 5 millioner i lotto i morgen, du er er nødt til at kigge efter i budgettet og få styr på det.
Det bedste er at når man kan se at det går fra grønt til gult lys er at få fa i dem, du skylder penge. De kan mange gange hjælpe en med at rette op så det ikke går helt galt, råder Ann Lehmann Erichsen.